Uvolnění kvót EU na výrobu cukru může znamenat snížení ceny a tím i nižší zisky pro pěstitele

26. říjen 2017

Volný trh s cukrem v Evropské unii může výrazně ovlivnit pěstování cukrové řepy na Hané. V říjnu skončily předepsané kvóty na výrobu cukru v členských zemích unie. V případě výrazného poklesu cen se cukrovka nemusí zemědělcům vyplatit. Zájem cukrovarů o její nákup v příštím roce ale stále trvá.

„Pokud klesne cena cukru, tak se to dotkne i nás. My jsme tuto problematiku řešili s cukrovarem, který nám nabídl pětiletou smlouvu, ve které nám garantuje určitou cenu. Takže uvidíme, jak se to vyvine, pět let je dost dlouho, aby si ta situace ohledně cukru a obchodu s ním sedla,“ říká předseda Zemědělského družstva Dub nad Moravou Jan Spáčilík.

Budoucí cena cukru se podle něj nedá určit. Že by ale zemědělci na Hané přestali cukrovou řepu pěstovat, se neobává. „Myslím si, že může na krátkou dobu dojít k určitému omezení. Ale že by cukrovka z této oblasti úplně zmizela, to se asi nestane. Výkyvy už byly u různých komodit a vždycky došlo k nějaké regulaci,“ dodává.

V budoucnost cukrovky na Hané věří i předseda představenstva Okresní agrární komory Olomouc Vladimír Dosoudil: „To že se cukrovka pěstuje na menší výměře, nic neznamená. Pro Českou republiku je to strategická surovina. Patří sem, má tady obrovskou tradici, na Hané zvlášť. Nemůžeme si dovolit být závislí pouze na dovozu.“

Zájem o nákup cukrovky v příštím roce potvrdil ředitel cukrovaru v Litovli Václav Řehák. „Na příští rok plánujeme oproti letošku mírný nárůst ve zpracování cukrovky, zhruba o 5 až 7 procent. Měli bychom zájem udělat smlouvy do nějakých 320 tisíc tun cukrové řepy,“ uvedl Řehák.

autor: min
Spustit audio