Už měsíc brzdí dopravu v Olomouci dvě uzavírky ve Chválkovicích. Místní ztrácejí trpělivost

29. duben 2015

Komplikovaná uzavírka v Olomouci-Chválkovicích je zhruba v polovině. Už měsíc tu dělníci spravují železniční podjezd a současně v těsné blízkosti posunují tramvajovou zastávku v ulici Divišově. Řidiči tak musejí jedno z nejvytíženějších míst, kudy denně projedou desetitisíce aut, objíždět.

Právě proto jim vadí, že podle nich stavební práce nepokračují dostatečně rychle a stěžují si na úřady: „Pokud někdo zadává takovouto stavbu, tak v zadání by měl napsat, že pro občany je nezbytné, aby ta uzavírka trvala co nejkratší možnou dobu. A tak to je vidět ve všech kultivovaných zemích,“ říká rozčilený Edgar Faber, když každý den projíždí z domu v obci Hlušovice přes uzavírku ve Chválkovické ulici na okraji Olomouce.

Nejvíc mu vadí hlemýždí tempo stavební úpravy tramvajové zastávky v Divišově ulici. Kvůli ní už je měsíc jednosměrná a další měsíc a půl ještě bude.

V Chválkovicích souběžně železniční správa opravuje podjezd, který je v dezolátním stavu a soukromá firma v těsné blízkosti staví nové obchodní centrum, kvůli kterému se posunuje zmíněná tramvajová zastávka. Právě toto místo patří k nejvytíženějším dopravním uzlům ve městě a denně tu projede zhruba dvacet tisíc aut.

Teď každý z řidičů musí jezdit několikakilometrovou objížďkou a to pana Fabera rozčiluje: „Stovky občanů, celý ten proud ze Šternberka, auto za autem musí objíždět.“

Obrátil se proto na magistrát. Ten potvrdil, že souběh uzavírek ulic U Podjezdu a Divišovy je nevhodný. Podjezd je ale odsunutý už z loňského roku a omezení v Divišově ulici je zase stavbou, na kterou je navázána dotace. Navíc uzavírky vydal krajský úřad.

Ten ústy mluvčí Kamily Navrátilové zopakoval důvody a ujistil, že vše se děje podle zákona: „Olomoucký krajský úřad vždy dbá na to, aby uzavírka byla omezena na nejkratší možnou dobu, objížďka byla řádně technicky zabezpečena a byla z hlediska provozu vyhovující a aby byl umožněn přístup k sousedním nemovitostem.“

Edgar Faber příliš nevěří, že kvůli jeho stížnosti stavebníci zrychlí. Chce se ale chovat odpovědně a apeluje na úřady, aby si jen neplnily zadání dle zákona, ale mysleli i na obyčejné lidi: „Je to poučení pro budoucnost a pro další rekonstrukce, uzávěrky a tak dále, aby byly kultivované a nebyly na úkor občanů.“

autor: bam
Spustit audio