V čele Prostějova stojí poprvé žena. Novou primátorkou je Alena Rašková

Primátorkou Prostějova dnes zastupitelstvo zvolilo Alenu Raškovou z ČSSD, která dosud působila jako první náměstkyně primátora. Ve funkci nahradila dlouholetého primátora a stranického kolegu Miroslava Pišťáka, který v září rezignoval kvůli nejasnostem ohledně finančního daru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novou primátorkou Prostějova byla zvolena Alena Rašková z ČSSD

Novou primátorkou Prostějova byla zvolena Alena Rašková z ČSSD | Zdroj: ČTK

Rašková při volbě primátora neměla žádného protikandidáta. Hlasovalo pro ni 29 z 35 zastupitelů.

Kandidaturu 65leté Raškové už dříve podpořili zástupci hnutí PéVéčko a KSČM, s nimiž vítězná ČSSD v Prostějově od loňského podzimu vládne.

Zastupitelstvo má 35 členů, přičemž koalice ČSSD, PéVéčka a KSČM v něm disponuje většinou 18 hlasů. Rašková dnes tedy dostala hlasy také od opozičních zastupitelů, kteří protikandidáta na primátora nenavrhli.

„Moc vám děkuji. Je to velice silný mandát, se kterým by se mi mohlo podařit prosadit to, co mám v úmyslu,“ prohlásila Rašková. Ocenila, že dostala hlasy také od opozičních zastupitelů, kteří některá rozhodnutí vedení města kritizují.

RNDr. Alena Rašková (*1949, Nový Jičín) vystudovala Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, obor matematika – fyzika. V roce 1998 byla zvolena do prostějovského zastupitelstva. Od roku 2002 je členkou městské rady a od 1. ledna 2009 místostarostkou, po zařazení Prostějova mezi statutární města první náměstkyní primátora. Od roku 2012 je členskou zastupitelstva Olomouckého kraje a od roku 2015 krajskou radní. Členkou ČSSD je od roku 2004.
Zdroj: ČTK

Rašková byla už na konci září zvolena radní. Nahradila bývalého hejtmanova náměstka Aloise Mačáka (ČSSD), který rezignoval na krajské funkce a zároveň se vzdal funkcí radního a zastupitele Prostějova.

Novým náměstkem primátora Prostějova pro dopravu a sociální oblast byl dnes zvolen radní Pavel Smetana z ČSSD. Prvním náměstkem primátorky se stal dosavadní náměstek Zdeněk Fišer (ČSSD). Zastupitelstvo zvolilo i dva nové členy městské rady, a to Miladu Galářovou a Jiřího Pospíšila z ČSSD.

Někteří členové opozice před zvolením Smetany náměstkem primátora upozornili, že jako volební manažer ČSSD má přehled o financování prostějovské organizace strany. Právě kvůli nejasnostem kolem placení svých předvolebních aktivit bývalý primátor a člen ČSSD Pišťák se stranickým kolegou Mačákem rezignovali.

Pišťáka si předvolali policisté

Pišťák a Mačák dostali podle Mladé fronty Dnes od firem na soukromé účty celkem 1,6 milionu korun. ČSSD věnovali jen několik tisíc korun. Na Mačákův účet v letech 2012 a 2013 podle jeho majetkového přiznání poslalo několik regionálních podniků 1,35 milionu korun. Pišťák loni přiznal od firmy DT výhybkárna a strojírna Prostějov dar 250 tisíc korun.

Pišťák a Mačák listu řekli, že darované peníze použili na financování volební kampaně. Vedení ČSSD ale o darech pro Mačáka a Pišťáka nic neví a už se začalo o okolnosti finančních transakcí zajímat. Pišťák později svoje vyjádření poopravil:

„Možná jsem se uřekl. Tvrdím, že peníze byly použity v podobě, o jaké hovoří darovací smlouva. Na moji prezentaci a moje PR. To je vše. V žádném případě nebyly použity na volební kampaň sociální demokracie.“

76letého Pišťáka, který stál v čele prostějovské radnice od roku 2010, si na čtvrtek kvůli finančnímu daru předvolali policisté k podání vysvětlení. „Nevím, jaký bude výsledek. Velmi kategoricky ale odmítám náznaky toho, že jsem se dopustil něčeho protiprávního,“ řekl zastupitelům Pišťák.

Připomněl, že finanční dar uvedl ve svém daňovém přiznání. Zastupitelstvo poté schválilo návrh, aby Pišťák z pozice zastupitele řídil městskou policii, což zpravidla činí primátor.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme