V centru Prostějova chybí parkovací místa. Na jediné volné ploše má vzniknout nákupní galerie

25. září 2017

Zaparkovat v centru Prostějova je velmi obtížné. A to i přesto, že město tam už v minulosti otevřelo menší parkovací plochy. Větší parkoviště ale chybí. Vyřešit by to mohl parkovací dům. Pro ten ale Prostějov nemá pozemek, jediné vhodné místo totiž blokuje společnost Manthellan pro stavbu nákupní galerie. Tu se zavázala postavit, už několik let se ale nic neděje.

„Včera jsme tady museli čekat, až někdo vyjede, abychom najeli na jeho místo,“ popisuje paní Marcela, která stojí u svého auta na parkovišti ve Školní ulici. I teď jsou všechna místa zaplněná. A podobné je to i na ostatních parkovacích plochách v centru.

Situaci by mohl vyřešit parkovací dům. Ten podle opozičního zastupitele Jana Navrátila za Změnu pro Prostějov ve městě chybí: „V centru Prostějova není místy, kde zaparkovat. Problémy mají podnikatelé i zákazníci nebo návštěvníci centra města. Situace se zhoršuje, aut přibývá.“

Problémem se zabývá i vedení města. Podle sociálnědemokratické primátorky Aleny Raškové jedinou vhodnou plochu poblíž centra blokují plány na stavbu nákupní galerie. Tu má vybudovat společnost Manthellan. „Zatím je ta výstavba v nedohlednu, nevíme, kdy hodlají stavět. Kdybychom se s Manthellanem dohodli a ten od smlouvy odstoupil, což se nám ale nedaří, tak by ta plocha po bývalé sodovkárně byla jediným místem v centru, kde by se teoreticky mohl postavit parkovací dům,“ uvedla primátorka.

Mluvčí společnosti Juraj Aláč potvrzuje, že plány postavit galerii i s parkovací plochou se nezměnily. „Součástí připravovaného projektu je podzemní parkovací plocha o kapacitě zhruba 250 parkovacích míst. Zahájení prvních přípravných prací předpokládáme v krátké době,“ říká.

Kdy přesně Manthellan se stavbou galerie začne, ale neupřesnil. Smlouvu přitom firma s městem podepisovala před sedmi lety a hotovo mělo být podle původních plánů do konce tohoto roku.

autor: tas
Spustit audio