V Dolanech opravují silnici. Vznikne tam další kruhový objezd

31. červenec 2017

Rekonstrukce silnice uzavřela spojnici mezi Dolany a Tovéří na Olomoucku. Při opravě části průtahu vznikne v Dolanech i nový kruhový objezd, třetí na jediném kilometru. Obec to zdůvodňuje bezpečností provozu u základní školy. Opravy budou trvat pět měsíců.

Obyvatelé Dolan opravu silnice vítají. „Ona už se propadala, hlavně chodník. Bylo by dobré, kdyby ho rozšířili. V místě, kde vykáceli lípy, neprojdou dva lidi vedle sebe,“ říká paní Pavla, která v obci bydlí.

Ze silnice směrem na Tovéř už dělníci vyfrézovali asfalt a začínají s výkopy. Opravovat se nebude jen cesta. „Zjistili jsme, že kanalizace je v horším stavu, než jsme předpokládali, a je třeba provést její opravu v úseku od kostela po kruháč v Dolanech. Tato oprava nám celou realizaci zkomplikovala,“ uvedl starosta obce Rudolf Pečinka za Starosty a nezávislé.

Kruhový objezd má zvýšit bezpečnost u školy

Součástí stavby bude i nový kruhový objezd u základní školy v Dolanech. Na kilometrovém úseku už třetí. „Máme několik žádostí od rodičů, kteří vnímají dopravu kolem základní školy jako velmi nebezpečnou. To byl jeden z důvodů, proč jsme to řešili,“ komentuje starosta. Obec si nechala vypracovat několik odborných studií.

Někteří lidé ve vesnici ale považují toto řešení za zbytečné. „Nechápu to, podle mě ta křižovatka fungovala dobře,“ myslí si paní Pavla.

Silnice třetí třídy patří Olomouckému kraji, který podle mluvčí Kamily Navrátilové zaplatí většinu nákladů. „Investorem je Olomoucký kraj s celkovými náklady přes 22 milionů korun. Obec Dolany financuje část úprav za zhruba 4,8 milionů korun,“ upřesnila Navrátilová.

Objízdná trasa uzavírky vede přes hlavní tah z Olomouce na Šternberk. Někteří řidiči ale podle Rudolfa Pečinky využívají různé polní cesty a zkratky. Tuto situaci podle něj budou muset řešit zřejmě dílčími uzavírkami. První řidiči by po opravené silnici měli projet začátkem prosince.

autor: mot
Spustit audio