V Dolních Studénkách vyzkoušeli automat na reflexní samolepky. Rozšíří se i do dalších měst a obcí

9. říjen 2017

Zhruba metr vysoké žluté tubusy překvapily v létě obyvatele Dolních Studének na Šumpersku. Dnes už většina místních ví, že tam najdou reflexní samolepky. Bezplatné automaty, které obec vyzkoušela jako první v republice, by se měly rozšiřovat i dál. V příštím roce by je mohli lidé najít ve víc než tisícovce obcí po celé zemi.

„Tak Pepíčku, teď si tě označím!“ směje se Helena Kostková. Společně s manželem poprvé zkouší automat na nálepky. Oba nosí na výlety reflexní pásky, dnes si je ale nechali doma. „Když jdeme večer ven, tak je míváme,“ dodává paní Kostková.

Podle starosty Dolních Studének Radima Sršně za Starosty a Nezávislé si lidé na novinku zvykli poměrně rychle. Od srpna, kdy obec začala nálepky testovat, jich lidé spotřebovali už zhruba 1700.

„Tím, že to děláme pilotně, snažíme se vychytat chyby, třeba chybějící koš na papír, který zůstane z těch terčíků. Když bylo mokro, začal papír trochu bobtnat, takže teď už máme nové terčíky na tenčím papíře,“ říká Sršeň.

S nápadem přišlo Sdružení místních samospráv, které už jedná s obcemi v Jihočeském kraji, jak potvrdil tajemník sdružení Tomáš Chmela: „Předpokládám, že Chelčice, Novosedly nad Nežárkou, Pištín a další v tomto regionu určitě budou mít zájem a budou automaty instalovat.“

Automat na reflexní samolepky, Dolní Studénky

Během dvou let by sdružení chtělo mít automaty rovnoměrně rozptýlené po celé republice. Nejdůležitější je podle něj lidi dostatečně informovat.

autor: sol
Spustit audio