V Hejčíně dnes začínají stavět nový depozitář Vědecké knihovny Olomouc. Hotový bude za rok

21. červenec 2017

Vědecká knihovna Olomouc poprvé za 450 let své existence uskladní všechny své knihy na jednom místě s odpovídajícími podmínkami. V místní části Hejčín dnes začíná stavba nového depozitáře. Projekt je z velké části financován z evropských dotací.

Nový depozitář by měl stát už za rok. „Hrubou stavbu musíme dokončit ještě letos, abychom všechny práce uvnitř stihli během příštího roku,“ říká k časovému plánu vedoucí projektu Martin Kutěj.

Nejnáročnější podle něj budou pro stavaře samotné uskladňovací prostory. „Jsou tu velké nároky na nosnost stropu, potažmo na regálové systémy. Dále je nutná lepší vzduchotechnika s chlazením, abychom udělali mikroklima, které ty uskladněné věci potřebují,“ doplnil Kutěj.

Depozitář vyroste hned vedle základní školy a v blízkosti několika obytných domů. Místní lidé prostranstvím běžně procházeli, teď se ale musí smířit s jeho uzavřením a hlavně s hlukem.

„Nadšená z toho samozřejmě nejsem, protože bude zastavěná další travnatá plocha. Lidé z okolí sem hodně chodí. Ale nic s tím nenaděláme,“ komentuje stavbu Lenka Hanzlíková, která bydlí nedaleko.

Kolem depozitáře vznikne zelené prostranství s lavičkami

Jakmile ale dělníci příští rok zmizí, bude tudy moct znovu chodit. Podle ředitelky Vědecké knihovny Olomouc Jitky Holáskové se totiž kolem nového depozitáře nechystá žádné oplocení.

„Bude tady zelené prostranství a posezení, nebude tady žádný velký ruch. I běžný člověk se v té nezastavěné části může posadit,“ uvedla ředitelka knihovny.

Do nového depozitáře se po jeho dokončení vejdou téměř dva miliony knih. Přemístí se sem i svazky z takzvaného červeného kostela na třídě Svobody.

„Samozřejmě se moc těšíme, protože knihovna za celou dobu své existence – což je 450 let – nikdy neměla pro skladování svých fondů dostatek vhodných prostor, kde by byly zajištěny vhodné podmínky z hlediska vlhkosti a teploty,“ dodala Jitka Holásková.

Projekt vyjde zhruba na 120 milionů korun, většina peněz poputuje z evropských dotací.

Spustit audio