V Javorníku začala očekávaná rekonstrukce náměstí. Opravu jeho dolní části brzdila čerpací stanice

8. srpen 2017

Z centra Javorníku se ozývá hluk těžké techniky. Město zahájilo dlouho očekávanou rekonstrukci náměstí. Opravu dolní části brzdila čerpací stanice, která tu kdysi stála. Radnice musela deset let čekat, až pomine riziko kontaminace půdy.

Dolní část javornického náměstí je dnes už z většiny vybagrovaná. Dvojice dělníků pokládá na zem textilii, kterou za chvílí zasype kamením. „Musí se to tam dávat proto, aby tam nerostla tráva, a současně je to izolace. Potom na to přijde 20 centimetrů štěrku,“ vysvětluje Libor Mareček.

Oba dělníci jsou místní a čerpací stanici dobře pamatují. Ale zatímco podle Libora Marečka neměla přímo na náměstí co dělat, Rudolfu Procházkovi nevadila: „Pamatuju si, že to tady bylo zarostlé a neupravené. Ale benzinka byla funkční.“ Dokonce litoval, že benzinku na náměstí zavřeli. Než se ve městě otevřeli další, musel tankovat mimo město. „Jezdívalo se do Žulové, nebo do Polska,“ dodává Procházka.

Čerpací stanice podle starosty Javorníku, evropského demokrata Jiřího Jury do centra historického města nepatří. „Na dobových fotografiích, které jsou vyvěšené i na úřadě, v těchto místech skutečně kdysi dávno stávala čerpací stanice. Potom byla od morového sloupu přemístěna níž,“ říká starosta.

Javorník náměstí - rekonstrukce

S opravou ale musela radnice několik let počkat. „Když byla čerpací stanice později demontována, vznikla povinnost deset let monitorovat podloží, aby nedocházelo ke kontaminaci. Byly tu dvě šachty, ze kterých se pravidelně braly vzorky. Bylo zjištěno, že ke kontaminaci spodních vod a podloží nedošlo,“ doplnil Jiří Jura.

Oprava dolní části náměstí bude radnici stát přes 6 miliónů korun. Hotová má být do konce listopadu.

autor: aja
Spustit audio