V lesích a na loukách v okolí Šternberka se objevili šakali

Vypadá jako liška, ale není to liška. Tak nějak by mohla začínat hádanka, kterou si teď pokládají myslivci na Šternbersku. V tamních lesích a na polích se totiž objevil párek šakalů. A rozeznat je mají občas problém i lesáci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šakal obecný (foto Artemy Voikhansky)

Šakal obecný (foto Artemy Voikhansky) | Foto: Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

„Byl to pár šakalů, kteří přecházeli přes silnici. Je to taková větší, méně výrazná vlkošedá liška. Našlapuje trochu jinak než liška, má takový volný krok. Budou zde mít zřejmě mladé,“ říká Miroslav Kluka z odboru životního prostředí ve Šternberku.

Šakalí pár viděl v lese u Těšíkova v podvečer. Právě tehdy a v noci jsou totiž zvířata aktivní. V těšíkovském lese se ale jejich stopu nepodařilo najít ani myslivcům.

Přehrát

00:00 / 00:00

V okolí Šternberka se objevil pár šakalů. Natáčela o tom Monika Tomášková

„Zatím jsme neměli tu šanci, protože je takové sucho, že stopy nejsou viditelné. Ale čas ukáže,“ pokračuje Kluka.

Šakal je stepní zvíře a do lesa se chodí spíš schovat. S liškou ale nemá společný jen vzhled. Svůj jídelníček si rád zpestří slepicí.

„Údajně to bylo právě v okolí Šternberka, v Babicích a Mladějovicích, kde ho prý viděli a způsobil tam nějaké škody na slepicích,“ dodává Miroslav Kluka.

Podle zoologa Jiřího Šafáře u nás není šakal úplně vzácný. Jen se o něm málo ví:

„Šakali k nám přišli z Balkánu. Myslím si, že jich České republice máme již povícero. Nejsou jen na Šternbersku. Jen se o nich neví. Je to dáno i tím, že jsou občas zaměňováni za lišku.

Jak tedy rozeznat šakala od lišky? Liška má bílou náprsenku, bílý konec ocasu a tmavé punčošky. Šakal je šedožlutý a má delší nohy. Poznat ho prý ale mají problém i sami myslivci.

„První doklad o výskytu šakala na Slovensku byl z myslivecké výstavy, kde byl vystaven jako liška. Až když tam přišel nějaký zoolog, určil, že je to šakal,“ podotýká zoolog Šafář.

Monika Pustovková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme