V Lipníku nad Bečvou by měla vyrůst nová sportovní hala. Stát bude přes 80 milionů

17. duben 2017

Skoro jako v pohádce by do roka a do dne v Lipníku nad Bečvou měla vyrůst nová sportovní hala. Pohádkové jsou i náklady na její stavbu - více než 83 miliónů korun. Kdo je zaplatí a stihnou stavaři halu postavit včas?

Sportovci v Lipníku nad Bečvou se brzo dočkají nové sportovní haly. Dosud ve městě chyběla. Teď ji u fotbalového stadionu začali budovat dělníci. Město za její stavbu zaplatí 83 milionů korun. Nedočkaví jsou hlavně místní lezci - několikanásobní mistři ČR i Evropy. V nové hale totiž bude i moderní boulderingová stěna.

„Tak dva a půl roku už lezu. Už jsem byl na pár závodech, jednou jsem skončil třetí,“ říká dvanáctiletý Ondra Tomek. Ten si zacvakne lano do sedáku a po několika sekundách mrštně vyšplhá až pod střechu haly. Jistí ho jeho trenérka Zora Hradilová.

„Čekáme na novou stěnu, měla by být vysoká asi osm metrů a bude široká přes celou šířku nové haly. Tady ta stěna už má přes dvacet let a je za zenitem,“ vysvětluje Hradilová.

Nové haly by se sportovci z Lipníka měli dočkat v rekordně krátké době do dvanácti měsíců. Stavební stroje přitom v Lipníku začaly pracovat teprve před několika dny.

„Celá stavba stojí na základových patkách, přes ty je položena vyztužená železobetonová deska,“ říká stavbyvedoucí Rostislav Krenar o tom, v jakém stádiu se stavba nachází.

Hala bude mít rozlohu dva a půl tisíce metrů čtverečních. Kromě sportovní plochy pro všechny míčové hry se počítá i se stavbou tribuny pro více než dvě stovky diváků. Využívat ji budou ale taky místní školy.

„Všechny tělocvičny jsou umístěny ve starých historických budovách s malou rozlohou. Nemohou tak sloužit různým pravidlům halových sportů,“ říká starosta Miloslav Přikryl z Unie pro Lipník.

Za stavbu sportovní haly Lipník zaplatí 83 milionů korun. Na financování si město muselo vzít 35 milionový úvěr. Osmnácti miliony pomůže taky dotace olomouckého hejtmanství.

autor: kra
Spustit audio