V Mohelnici finišuje stavba nové cyklostezky. Místní jsou z ní na rozpacích

21. listopad 2016

Nová kilometrová stezka pro cyklisty a pro pěší v Družstevní ulici v Mohelnici je téměř hotová. Stála jeden milion korun. Místní si s ní ale příliš neví rady. Pruh pro cyklisty je tam rozdělený po opačných stranách silnice.

Kolem jednoho z nich navíc nemůžou chodci plynule procházet. Radnice se brání, že všechno odpovídá bezpečnostním normám.

„Je to postavené na hlavu. Pořád přeskakuji z jedné strany na druhou, abych se vůbec někam dopravila,“ říká paní Anežka, která právě stojí na kraji nové smíšené stezky.

Nerozumí, proč od obchodu nepokračuje dál a hlavně proč na některých místech končí chodník pro pěší a pokračuje jen cyklostezka. Aby se vyhnula cyklistům, musí přejít na druhou stranu a po několika metrech přejít zase zpátky.

Podobně zmatený je i cyklista pan Josef. Bydlí na druhém konci Mohelnice a do téhle části města jezdí většinou na poštu nebo na nákup. Právě tady se cyklostezka rozchází na dva pruhy. Každý na jiné straně silnice.

Nová cyklostezka v Mohelnici

Samotná stezka je ale už v podstatě hotová. „Chtěli jsme původně řešit jenom přechod u pošty. Ale protože se tam stala smrtelná nehoda, tak nám vymazali všechny přechody,“ říká nezávislý starosta Mohelnice Pavel Kuba.

Na jedné straně Družstevní ulice je chodník s cyklopruhem v jednom směru. Na druhé straně vede jen pruh pro kola v opačném směru. Úzký pruh pro pěší najdete jen podél parkovacích ostrůvku. Jinak nemá chodec kudy projít.

„Tam nám nedovolila šířka komunikace obousměrnou cyklostezku na jedné straně,“ dodává starosta.

Že by cyklisté kvůli rozdělení stezky častěji přecházeli silnici i v místech, kde by neměli, se prý radnice neobává. V nejhorším případě prý stále můžou jezdit po silnici.

Na samotné stezce už dělníci žádné úpravy dělat nebudou. Jen na jaře tam firma jen vysadí keře do zelených pásů mezi stezkou a obytnými domy.

autor: sol
Spustit audio