V okolí Červenohorského sedla mají strach z návratu motorkářů

28. červenec 2015

Už příští rok skončí oprava jižní části důležité tepny v Jeseníkách - silnice vedoucí přes Červenohorské sedlo. Na jedné straně se řidiči dočkají kvalitnějšího spojení, na druhé se lidé bojí, že bude nová cesta atraktivnější pro motorkáře.

Dva mrtví, devět těžce a devět lehce zraněných motorkářů - taková je bilance nehod, které milovníci silných strojů zavinili za posledních 8 let na silnici vedoucí přes Červenohorské sedlo v Jeseníkách. Přesněji - v její severní části. Letos je tu klid. Kvůli rekonstrukci jižní strany je cesta neprůjezdná. Po dokončení opravy se sem ale motorkáři jistě vrátí. A lidé se bojí, že jich bude mnohem víc.

Více než šestikilometrový úsek se pro motorkáře stal atraktivním zejména po jeho rekonstrukci před šesti lety. Od té doby tu došlo k řadě dopravních nehod, dvě skončily smrtí. U jedné z nich byl jako první i kuchař hotelu ve Filipovicích Pavel Válek.

Jak říká mladý kuchař, tato zatáčka je pro motorkáře velice lákavá. Nejezdí, podle jeho zkušeností, až nahoru na Červenohorské sedlo, ale stále dokola projíždějí tuto serpentinu: „To je ten kámen úrazu, kdy, jak říkám, že iks motorkářů by se tu rozprostřelo, a takhle jezdí pořád dokola, kumulují se a potom jezdí auta do toho do protisměru, a je zle. Lákavé na té zatáčce je, že to je sto osmdesát stupňů, zatáčka je dlouhá, široká, no a je tady hlavně restaurace se zahrádkou, kde s odpuštěním, machrují před ostatními.“

Přes léto jezdily na Červenohorské sedlo desítky motorkářů denně. Lidé z Filipovic se proti nim bouřili, sepisovali i petice. Vadil jim zejména hluk a taky se necítili bezpečně. Řešením by podle nich byl třeba retardér. Ten ale na silnici první třídy, podle nezávislého starosty Bělé pod Pradědem Miroslava Kružíka, umístit nejde. Jediným řešením byly častější kontroly policie.

„Ani to nepomáhalo, protože motorkáři měli silné stroje a ujížděli nám. Posléze na espézetky dávali různé kryty, takže nebylo možné je ani evidovat,“ dodává starosta.

Příští rok by měla skončit oprava šumperské strany této dopravní tepny a Miroslav Kružík má obavy, že bude silnice pro motorkáře ještě více atraktivní: „Budou mít i ten úsek z jižní strany opravený, budou tam rozšířeny zatáčky, takže mohlo by to být pro motorkáře atraktivnější, celá ta trasa. Je to problém, který nevím, jak vyřešit.“

Policie už přislíbila, že kontroly na této silnici po opravě ještě zintenzivní. Je možné, že v případě nutnosti nasadí vrtulník s termovizí.

autor: aja
Spustit audio