V Olomouci budou některé železniční přejezdy bezpečnější

26. květen 2016

Jízda přes železniční přejezdy v Olomouci bude pro řidiče bezpečnější. Správa železniční a dopravní cesty na některé z nich totiž přidá závory.

Jedním z nich je i nepřehledný přejezd v ulici U podjezdu v Pavlovičkách. Vlaky tudy navíc nově budou jezdit rychlostí až 120 km/h.

„Tam to bývalo hodně špatné, byly tam i smrtelné nehody,“ popisuji Antonín a Jana nedaleko vlakových kolejí. Přes vlakový přejezd v ulici U Podjezdu jezdí často.

Teď se u něj objevilo nové světelné značení. Prozatím je zakryté oranžovou látkou. Co je ale podstatné, přibylo i zařízení na které se upevní závory. „K večeru, třeba na jaře, to nevidíte. Světla se dají lehce přehlídnout,“ dodává pan Antonín.

Podle mluvčího Správy železniční a dopravní cesty Marka Illiaše se letos v Olomouci úpravy týkají pěti přejezdů: „Jeden z nich bude Na zákopě, druhý v ulici U podjezdu a třetí na Roháče z Dubé. Tady budou přejezdy nově osazeny závorami.“

Další dva přejezdy - v ulicích Divišova a Sladovní - podle něj zůstanou sice bez závor, ale Správa železniční a dopravní cesty tam vymění zabezpečovací zařízení za modernější typ.

„Jedním z hlavních důvodů je i to, že se bude na trati zvyšovat rychlost nad 120 km/h a to znamená, že takovýto přejezd musí být zabezpečený závorami nebo minimálně výstražným světelným zabezpečením,“ vysvětluje Illiaš s tím, že správa se stará o téměř osm tisíc přejezdů. Více než polovina z nich je zabezpečená pouze křížem.

„Pro představu od roku 2013 do konce letošního roku bude Správa železniční a dopravní cesty investovat do modernizace těchto přejezdů přes 2, 3 miliardy korun,“ dodává Illiaš.
V letošním roce Správa podle něj opraví desítky přejezdů v celé republice.

autor: tas
Spustit audio