V Olomouci se staví nejvíc nových bytů v kraji. Jejich ceny už zřejmě neporostou

6. říjen 2017

Zájemci o bydlení v Olomouci si můžou aktuálně vybírat z 16 developerských projektů. Lidé chtějí především menší byty. Jejich ceny v novostavbách se podle makléřů dostaly na maximum. Podle nich je investoři za původní nabídky možná ani neprodají. Případný růst cen brzdí i konkurenční boj.

„Vybrala jsem si byt 2+kk, je to v Holandské čtvrti. Líbí se mi ta lokalita, dostupnost MHD. Vyloženě jsem čekala na to, až se byt uvolní. Staví se tam několik etap a ty domy se vždycky vyprodané, ještě než se postaví. Vložím do toho zhruba 20 procent a zbytek si vezmu na úvěrové zdroje,“ říká paní Lucie.

Na svůj vysněný byt v Olomouci už čeká zhruba rok a půl. Když se pro něj rozhodla, dělníci ho ještě ani nezačali stavět. Důvodem dlouhého čekání může být i to, že si podle majitele jedné z olomouckých realitních kanceláří Marka Novotného vybrala nejoblíbenější typ.

„Největší zájem je o byty dvoupokojové a jednopokojové. O ty jednopokojové mají často zájem investoři, u dvoupokojových to jsou začínající páry a budoucí rodiny,“ dodává.

Paní Lucie se kvůli svému bytu zadluží na několik let, ani to ji při rozhodování neodradilo. Postřehla, že během posledních let šly ceny nahoru. Přímo v Olomouci stojí aktuálně nové dvoupokojové byty od 2 300 000 korun. Většina olomouckých makléřů se ale shoduje, že dražší už nejspíš nebudou. „Jeden z faktorů je ten, že nabídka developerských projektů je tak široká, že lidé budou mít z čeho vybírat,“ upřesňuje Novotný.

Kromě toho se podle realitních kanceláří všechny nové byty za původní vysoké ceny nakonec stejně neprodají. Investoři mají přesto podle mluvčí Českého statistického úřadu Petry Báčové největší zájem stavět právě v krajském městě. „Nejvíce bytů se v Olomouckém kraji dlouhodobě dokončuje v Olomouci, s velkým odstupem v Prostějově a v Přerově. V minulém roce byl vysoký počet dokončených bytů také ve Slatinicích na Olomoucku a v Kralicích na Hané v okrese Prostějov,“ uvedla Báčová.

Loni stavbaři v kraji dokončili téměř 1340 bytů, což je o 22 % více než v roce 2015.

autor: ahe
Spustit audio