V Olomouci strávil osm měsíců. Stal se tu císařem a ulovil svého prvního zajíce

30. listopad 2016

František Josef I. patří k nejdéle vládnoucím panovníkům v historii. Současně je i nejznámější a nejrozporuplnější. Olomoucké Vlastivědné muzeum otevřelo v Česku největší a nejobsáhlejší výstavu věnovanou této osobnosti, která Olomouc několikrát navštívila.

Císař Franz Josef I. převzal v olomouckém arcibiskupství 2. prosince 1848 z rukou Ferdinanda Dobrotivého I. vládu nad monarchií. Výstava, která se věnuje osobnosti rakouského císaře a jeho návštěvním Olomoucka, je do 19. února k vidění v sále sv. Kláry olomouckého Vlastivědného muzea.

Do Olomouce se často vracel

V Olomouci strávil celkem osm měsíců svého života, připomíná kurátorka výstavy Markéta Doláková a vypočítává jeho první návštěvy Olomouce: „Svůj první pobyt uskutečnil už ve čtrnácti letech a později v šestnácti letech, kdy se tady zaučoval. Měl zde vojenský výcvik a dokonce s „lopatou a krumpáčem v ruce“ se tu učil budování základů. Byla to praktická i teoretická výuka ve vojenské části jeho výchovy.“

Ovšem ta nejvýznamnější návštěva se uskutečnila na podzim roku 1848. Z revoluční Vídně se celý dvůr na nějaký čas přestěhoval do olomouckého arcibiskupského paláce a v jeho trůnním sále se František Josef I. ujal na dlouhých 68 let vlády nad monarchií.

Mladý Franz Josef I.

František Josef I. miloval lov

O Františku Josefovi se z historických pramenů ví, že měl rád zbraně a armádu a miloval lov. Právě v Olomouci jako čerstvě ustanovený vládce ulovil svého prvního zajíce.

Na výstavě je k vidění školní lavice, za kterou se Franzi, jak mu blízcí říkali, učil a dokonce i jeho dětské kresby.

Podle Markéty Dolákové využilo muzeum i exponáty z vlastních sbírek: „Zejména takové, které se dostaly do největší blízkosti císaře, že se jich dotýkal. Je to například pero, kterým se podepsal do pamětní knihy města Olomouce při návštěvě v roce 1880. Dochovala se i ta kniha s podpisem, takže návštěvníci uvidí alespoň její kopii. Současně je to pero, kterým se podepsal do střelecké knihy. Takovou kuriozitkou je střelecký terč, do kterého císař vystřelil a jeho rána je na něm vyznačená.“

František Josef I. na Moravě založil i dvě česká gymnázia - v Brně a Olomouci. Tady byl podle ředitele muzea Břetislava Holáska i u prvních maturit: „Povolil založit dvě gymnázia, jedno v Brně a jedno v Olomouci, kde se učilo i česky. Zúčastnil se také hned prvních maturit. V tom je také jeho velikost, že na ty maturity přijel. Zúčastnil se maturit čtyř studentů. Máme tu na výstavě také jedno z maturitních vysvědčení, které je podepsáno za přítomnosti mocnáře.“

Císařské návštěvy vždy rozsvítily město

Císařské návštěvy se v Olomouci těšily pozornosti tisíců návštěvníků. Při noční vyjížďce městem zdobily domy barevné mozaiky. Podle kurátorky Markéty Dolákové některé z nich restaurátoři speciálně pro výstavu zrekonstruovali.

Výstava František Josef I. v Olomouci

„Pro císaře byl v Olomouci při jeho návštěvách připraven slavnostní večerní program. Byla jím projížďka slavnostně nasvětleným městem. V novinách se to označovalo jako iluminace města. Fungovalo to tak, že občané museli předem ozdobit fasády svých domů. Zdobila se také veřejná prostranství ve městě. Mohlo to fungovat několika způsoby. Nám se ve sbírkách dochovaly průsvity nebo skleněné mozaiky, které se mohly dávat před okna domů. Byly zezadu prosvětlovány, takže tvořily působivý barevný obrazec. Vyskytovaly se na nich symboly spojené s císařem, například císařská koruna nebo jeho osobní heslo Viribus Unitis, neboli Spojenými silami,“ doplňuje Markéta Doláková.

autor: bam
Spustit audio