V Olomouci tančí flamenco i děti

30. červenec 2016

Horké léto, zvuky kytary a kastanět a divoký tanec. Olomouc zaplnil festival španělské kultury Colores Flamencos. Potrvá až do neděle. Ve smyslném tanci se mísí romské, arabské i židovské prvky. Na Hané se ho v rámci přehlídky učily i děti.

Hlasitý dupot, který připomíná spíše pochod vojenských dragounů než smyslný tanec. To je základ španělského flamenca. Dvacítka tanečnic ve věku od šesti do dvanácti let má na sobě rozevláté sukně i barevné šaty s volánky.

„Flamenco je specifické v tom, že jsou tam speciální rytmy a podupy. Říkám, že to je nejtěžší tanec na světě, protože má zajímavé rytmy, pro nás absolutně nezvyklé. Jde o to, aby se děti naučili pracovat se svým tělem, aby byly v kolektivu a rozvíjeli rytmus i celkově svou osobnost, “ říká lektorkou je Petra Pšenicová.

Desetiletá Antonie a jedenáctiletá Nela mají jasno. S flamencem chtějí určitě pokračovat. A co je na tanci baví nejvíc? To dupání.

Colores flamencos

„V tanci se hodně projevuje hrdost a to, že víte, kdo jste. Je to folklór, není to nic umělého, je to něco, co musíte cítit,“ vysvětluje lektorka Petra Pšenicová, která má dlouhé vlasy a snědou pleť a také na pohled připomíná Španělku.

autor: mot
Spustit audio