V Olomouci to opravdu zavoní. Brzy tu najdete tvarůžkovou cukrárnu
Olomouc bude brzy mít další zajímavost. Gastronomickou lahůdku, olomoucké tvarůžky, přemění na chutné delikatesy. Cukrárna začne fungovat od března a nabídne opravdu netradiční zážitek - dorty, záviny, koláčky i pravé hanácké lokše. Vše bez cukru, zato s tvarůžkovou náplní.
„Vzala bych si tam ty zákusky tvarůžkové, co máte. Vzala bych si ten s tou brusinkovou marmeládou nahoře,“ vybírá si mezi krásně nazdobenými zákusky v jednom z farmářských obchůdků v Olomouci Alžběta Němečková.
Dala na radu kamarádky. Studuje na Hané, a tak tvarůžkový dezert musí okoštovat: „Já jsem je nikdy předtím nejedla, ale říkala, že jsou opravdu výborné a že to stojí za to ochutnat. Tak to chci vyzkoušet.“
Zatím je to jediné místo ve městě, kde si můžete tento gastronomický unikát koupit. Lidé tu na něj stojí fronty a jen se po nich zapráší, spokojeně konstatuje prodavačka Isabela Machútová: „Dozvídám se, že to vozí i do zahraničí, že si tady nakoupí, když cestují. Hodně to vozí do Prahy, přátelům, známým. Opravdu je o to zájem.“
Olomouc už brzy dostojí názvu "olomoucké tvarůžky"
Tvarůžkovou cukrárnu rozjela rodina Poštulkových už v Lošticích, kde se syrečky vyrábí. V Olomouci Blanka Poštulková sortiment dvaceti tvarůžkových zákusků rozšíří o další inovace: „Experimentujeme s tvarůžky a medem, protože to je velice zajímavá kombinace.“
Rodina Poštulkových ale žádnou rodinnou cukrářskou tradici nemá: „Maminka je ekonomka a tatínek je elektroinženýr. Můj dětský sen bylo vždycky mít cukrárnu nebo restauraci, takže mám Vyšší odbornou školu hotelovou v Opavě a teď se učíme stále novým věcem. Protože jako rodina hodně cestujeme a sami vyhledáváme takové gastronomické zajímavosti a vzhledem k tomu, že pocházíme z Loštic, tak se tvarůžky samy o sobě nabízely, takže jako rodina jsme to vymysleli,“ říká Blanka Poštulková.
Netradiční cukrárna bude v Olomouci cílit nejen na studenty, ale především na zahraniční turisty: „Tvarůžky olomoucké jsou regionální produkt a v dosavadní chvíli tady opravdu něco takového chybí v Olomouci. Takže věřím, že oslovíme i turisty,“ doufá Blanka Poštulková a dodává, že k mání bude v cukrárně i speciální hanácký fast food: „Tvarůžkový bramboráček, langoš nebo tatarák.“
Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem
První zavoněly v hanáckých statcích v okolí tehdy hlavního moravského města už v 15. století. Důvod byl prostý - uchovat velké množství mléka a tvarohu. Vyráběly se na venkově, v Olomouci se prodávaly na vyhlášených trzích. Proto název olomoucké tvarůžky.
Češi o zařazení syrečků na unijní seznam bojovali šest let. Proti tomu se ostře stavěli Němci a Rakušané, kteří tvarůžky také vyrábějí.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Nesdílím Koudelkovo paranoidní vidění světa, obhajuje Paroubek rozhovor pro proruský web
-
V pražské nemocnici zaměnili pacientky. Lékaři provedli potrat ženě, která přišla jenom na kontrolu
-
Přísaha vyměnila kriminalisty za politiky a spojila se s Motoristy. Ideologické tápání skrývá za ‚střed‘
-
ŽIVĚ: Hokejisté Třince a Českých Budějovic bojují v rozhodujícím duelu o postup do semifinále