V Olomouci to opravdu zavoní. Brzy tu najdete tvarůžkovou cukrárnu

25. leden 2015

Olomouc bude brzy mít další zajímavost. Gastronomickou lahůdku, olomoucké tvarůžky, přemění na chutné delikatesy. Cukrárna začne fungovat od března a nabídne opravdu netradiční zážitek - dorty, záviny, koláčky i pravé hanácké lokše. Vše bez cukru, zato s tvarůžkovou náplní.

„Vzala bych si tam ty zákusky tvarůžkové, co máte. Vzala bych si ten s tou brusinkovou marmeládou nahoře,“ vybírá si mezi krásně nazdobenými zákusky v jednom z farmářských obchůdků v Olomouci Alžběta Němečková.

Dala na radu kamarádky. Studuje na Hané, a tak tvarůžkový dezert musí okoštovat: „Já jsem je nikdy předtím nejedla, ale říkala, že jsou opravdu výborné a že to stojí za to ochutnat. Tak to chci vyzkoušet.“

Zatím je to jediné místo ve městě, kde si můžete tento gastronomický unikát koupit. Lidé tu na něj stojí fronty a jen se po nich zapráší, spokojeně konstatuje prodavačka Isabela Machútová: „Dozvídám se, že to vozí i do zahraničí, že si tady nakoupí, když cestují. Hodně to vozí do Prahy, přátelům, známým. Opravdu je o to zájem.“

Olomouc už brzy dostojí názvu "olomoucké tvarůžky"

Tvarůžková cukrárna nabídne opravdu zajímavé delikatesy

Tvarůžkovou cukrárnu rozjela rodina Poštulkových už v Lošticích, kde se syrečky vyrábí. V Olomouci Blanka Poštulková sortiment dvaceti tvarůžkových zákusků rozšíří o další inovace: „Experimentujeme s tvarůžky a medem, protože to je velice zajímavá kombinace.“

Rodina Poštulkových ale žádnou rodinnou cukrářskou tradici nemá: „Maminka je ekonomka a tatínek je elektroinženýr. Můj dětský sen bylo vždycky mít cukrárnu nebo restauraci, takže mám Vyšší odbornou školu hotelovou v Opavě a teď se učíme stále novým věcem. Protože jako rodina hodně cestujeme a sami vyhledáváme takové gastronomické zajímavosti a vzhledem k tomu, že pocházíme z Loštic, tak se tvarůžky samy o sobě nabízely, takže jako rodina jsme to vymysleli,“ říká Blanka Poštulková.

Netradiční cukrárna bude v Olomouci cílit nejen na studenty, ale především na zahraniční turisty: „Tvarůžky olomoucké jsou regionální produkt a v dosavadní chvíli tady opravdu něco takového chybí v Olomouci. Takže věřím, že oslovíme i turisty,“ doufá Blanka Poštulková a dodává, že k mání bude v cukrárně i speciální hanácký fast food: „Tvarůžkový bramboráček, langoš nebo tatarák.“

Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem

První zavoněly v hanáckých statcích v okolí tehdy hlavního moravského města už v 15. století. Důvod byl prostý - uchovat velké množství mléka a tvarohu. Vyráběly se na venkově, v Olomouci se prodávaly na vyhlášených trzích. Proto název olomoucké tvarůžky.

Češi o zařazení syrečků na unijní seznam bojovali šest let. Proti tomu se ostře stavěli Němci a Rakušané, kteří tvarůžky také vyrábějí.

autor: bam
Spustit audio