V Olomouci vylepšili optické vrstvy. Používat se budou i na teleskopech v Chile

Olomoučtí přírodovědci našli způsob, jak vylepšit optické výrobky. Jejich projekt získal cenu Technologické agentury. Sáhl po nich i tradiční výrobce optiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Optici Miroslav Pech a Dušan Mandát z Olomouce

Optici Miroslav Pech a Dušan Mandát z Olomouce | Foto: Blanka Mazalová | Zdroj: Český rozhlas

Olomoučtí optici mají na kontě další úspěch. Díky novým optickým vrstvám vylepší kvalitu brýlí nebo objektivů fotoaparátů a mobilů. S tenkými optickými vrstvami se tak uživatelé setkávají denně. Bez nich by byly tyto výrobky neprodejné.

„Jsou odolnější, to se dá využít třeba u brýlových čoček, a nemají problémy se zamlžením,“ vypočítává výhody nových optických vrstev Miroslav Pech z olomoucké přírodovědecké fakulty. Se svými kolegy za ně získali cenu Technologické agentury.

Multivrstvé systémy si lze zjednodušeně představit jako několik tenkých mikro či nano vrstev, které zásadně zlepšují parametry celého výrobku. Vylepšené optické vrstvy se ale uplatní například i při výzkumu kosmického záření.

Týden vědy a techniky nabízí 600 akcí. Lidé se svezou elektromobilem a odhalí metody kriminalistů

Číst článek

„Jeden z těchto systémů jsme vyvinuli pro observatoř Cherenkov Telescope Array v Chile. Tam budou zrcadla a chceme, aby odrážely co největší rozsah barev,“ vysvětluje Pech. Důležitá podle něj bude taky odolnost. „Budou to obrovské teleskopy, které není možné zakrýt kopulí. Musí tedy být co nejvíc odolné, aby co nejdéle vydržely a potřebovaly co nejmíň zásahu,“ říká.

Pechův kolega Dušan Mandát vysvětluje, že další typ vrstev vyvíjeli přímo pro největšího českého výrobce optiky v Přerově. „Jsou to různé čočky, hranoly a zobrazovací optika,“ říká. Věnovat se tedy budou optice pro to, co firma vyrábí – pro puškohledy, dalekohledy nebo objektivy do zvětšovacích zařízení pro fotografie.

Na olomoucké přírodovědecké fakultě se těmto vrstvám vědci věnují už víc než padesát let. Přesto tímto úspěchem jejich práce nekončí. Rozvoj moderních technologií jim totiž otevírá cestu pro stále lepší a lepší využití optických tenkých vrstev.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme