V Olomouci vznikla unikátní Zeď vzkazů. Kdokoliv si může objednat měděnou tabulku s nápisem

2. říjen 2017

Od nepaměti chtějí lidé po sobě zanechat osobní vzkaz na veřejných místech. Poselství napříč časem ve formě kovové tabulky teď může kdokoli umístit na Zeď vzkazů v Olomouci. Podle autora projektu jde o nápad ojedinělý nejen v tuzemsku, ale i na celém světě. A už si ho nechal patentovat. V průchodu Vodární ulice se teď lesknou první cedulky.

„Tamhle nahoře je moje cedulka. Napsala jsem na ni ‚Vše je, jak má být.‘ a podpis,“ říká olomoucká herečka Ivana Plíhalová. Byla jednou z prvních, kteří si nechali cedulku na zeď umístit. „Je to takové životní motto, ke kterému jsem ve svém věku dospěla a které podle mě platí. Vše je, jak má být. Jak to dobré, tak i zlé. Protože člověku se to zpětně hezky poskládá jako mozaika, ten život, a zjistí, že i ty špatné chvíle tam vlastně patřily,“ vysvětluje.

Autorovi Tomáši Meckovi ležel nápad dlouho v hlavě. „Měl jsem technický problém s přenesením té kresby do mědi. Když jsem to vyřešil, tak se to pohnulo a už je to tu. Problém byl v tom, aby byl zachovaný rukopis, kresba tak, jak ji člověk nakreslil,“ popisuje.

Vzkaz na zeď může umístit kdokoliv, stačí zkontaktovat autora. „Ať nakreslí vzkaz na papír, naskenují ho a pošlou mi ho na mail. Zaplatí poplatek a za měsíc se tu jejich vzkaz objeví,“ říká Mecka.

Vodární ulice byla dlouho zpustlá. Studenti nedaleké katedry psychologie si dali za úkol veřejný prostor zkultivovat. A tak podle Ondřeje Krupčíka začali místo uklízet a zkrášlovat. Zeď vzkazů je toho důkazem. Pěkně se prý doplňuje i s virtuální realitou. „Přestože máme internet a sociální sítě, můžeme někde nechat něco vytesané nebo vyleptané do mědi,“ dodává Krupčík

Zeď vzkazů ve Vodární ulici nově hlídá i bezpečnostní kamera.

autor: bam
Spustit audio