V Olomouci začala výstava hyperrealistických obrazů. V Česku je vůbec poprvé

21. duben 2017

Co věrněji a do detailu zachytí skutečnost? Líp než fotka to umí hyperrealistický obraz. Muzeum umění v Olomouci otevřelo v Česku ojedinělou výstavu věnovanou tomuto opomíjenému stylu, který se snaží o jediné. Co nejpřesněji zaznamenat okolní svět. Připadá vám naivní v současné digitální době malovat obrazy?

„Olomoucká výstava je první, která se soustředí na hyperrealistické obrazy jako takové, výstava je fascinující i z toho důvodu, že se na ní potkali věcí, které vidět pohromadě je prostě nekonečná radost, „ říká kurátorka Barbora Kundračíková. Ukazuje u toho díla, která jí udělala radost a doufá, že potěší i návštěvníky.

Hyperrealistická díla mají v oblibě soukromí majitelé. Sedmdesát vystavených obrazů proto pochází především z jejich sbírek.

„Ve státních sbírkách není skoro nic, což je obrovská škoda. Nám se podařilo sehnat skoro všechno, co jsme chtěli,“ dodává Kundračíková.

Výstava hyperrealismu v Olomouci

K vidění jsou i díla současných českých hyperrealistů oceňovaných v zahraničí, například Michala Ožibka. A co ho k opomíjenému uměleckému stylu dovedlo?

„Asi touha zobrazovat, co potkávám v průběhu svého života,“ vysvětluje Ožibka.

Poznávacím znamením hyperrealistů je rozpracování do těch nejniternějších detailů. V Muzeu umění si je můžete vychutnat především na velkoformátových obrazech.

Výstava hyperrealismu v Olomouci
autor: bam
Spustit audio