V Olomouci-Hodolanech zrušili deset přechodů. Lidé kličkují mezi auty

19. srpen 2015

Chcete přejít v olomoucké Hodolanské ulici po přechodu? Nadejdete si zhruba dva kilometry. Po celé délce frekventované silnice totiž zebry zmizely.

Podle policie nesplňovaly bezpečnostní normy a Ředitelství silnic a dálnic je zrušilo.

„Protínají i tramvajový pás. Z toho důvodu řidič motorového vozidla musí umožnit chodci přejít, ale zároveň chodec se zastaví u tramvajového pásu, kde musí dát přednost tramvaji. V tu chvíli se zastaví uprostřed komunikace, kde je velice zranitelný,“ vysvětluje policejní mluvčí Josef Bednařík, proč byly přechody nebezpečné.

Pro místní Boženu Pavlíkovou, která jde o hůlce, je to ale velký problém: „Člověk má strach. Ti mladší to přeběhnou, ale já to nepřeběhnu.“

Místní teď musejí spoléhat na solidárnost řidičů, nebo si počkat na skulinku v nekonečných kolonách aut.

„Tady se opravdu nedá přejít. Tady můžete stát a čekat a jede jedno za druhým. Není to pro nás vůbec bezpečné,“ říká místní obyvatelka Jitka Kaplová, která se štěstím silnici přeběhla.

Radní Filip Žáček za ČSSD slibuje, že alespoň na nejrizikovější místa se zebry brzy vrátí: „Snažíme se situaci co nejrychleji řešit. Je aktuální informace, že se připravuje projekt na ty nejrizikovější přechody, což je přechod, například před základní a mateřskou školou, dále na přechod při hranici ulic Divišova a Bystrovanská a také při ústí ulice Stará Víska.“

V olomoucké Hodolanské ulici zrušili přechody

Co říká argumentu policie, že lepší je žádný přechod než přechod, který nesplňuje normy?

„Řeknu svůj soukromý názor jako dlouholetého řidiče. Sám vím ze zkušenosti, že ve chvíli, kdy jedu autem a vidím na komunikaci přechod, tak nezkoumám, jestli splňuje nebo nesplňuje normu, ale automaticky mě to vede k tomu, abych sundal nohu z plynu, zpozorněl a sledoval okolí,“ říká Žáček.

autor: bam
Spustit audio