V olomouckých skladech je pro případ extrémního sucha i povodní uschována materiální pomoc

4. květen 2016

Desítky kusů elektrocentrál, vysoušečů nebo cisteren na vodu stojí ve skladech na olomouckém předměstí. V případě nouze si o ně mohou požádat starostové obcí z regionu.

Pomáhají například při povodních nebo také v době extrémního sucha. Tisíce spacáků, stanů a rozkládacích lůžek zase můžou najít uplatnění za hranicemi republiky.

„Tohle je jedna z elektrocentrál, která může zásobovat elektrickou energií část obce,“ vysvětluje mi mluvčí Správy státních hmotných rezerv Jakub Linka.

Přesný počet kusů jednotlivých zařízení ale neprozradí. A vysvětluje proč: „Protože se jedná o strategické zásoby státu, tak nemůžeme uvádět přesné počty, kolik čeho máme. Například u ropy a ropných produktů uvádíme, že máme zásoby na 93 dní fungování státu, ale přesné množství uvádět nesmíme. Jsou na to přísná bezpečnostní opatření,“ vysvětluje.

Sklady státní hmotné rezervy v Olomouci

V dalším ze skladů je uložena humanitární pomoc. Tu Česká republika v minulých letech poslala například na Ukrajinu nebo do Makedonie. Najdeme zde bedny se spacáky, karimatkami nebo rozkládacími lůžky.

Sklady státní hmotné rezervy v Olomouci

„Tady vidíte rodinný stan, je jich tu 150 kusů. Vzadu vidíte, jak je postavený, je to pro šest lidí,“ ukazuje vedoucí olomouckého skladu Václav Honzík. Jeho sklad patří k největším v republice.

„Jedno patro má rozlohu 1000 m2, takže jedna budova má 4000 m2, budovy jsou tu dvě,“ dodává Honzík.

O pomoc ze skladů si v případě nouze mohou požádat starostové z Olomouckého a Zlínského kraje.

Sklady státní hmotné rezervy v Olomouci
autor: tas
Spustit audio