V palírnách začíná období meruněk. Úroda peckovin v kraji je navzdory obavám relativně vysoká

20. srpen 2017

Poslední třesně dávají do kotlů zaměstnanci palíren na střední Moravě. Naplno teď začíná hlavně období pálení meruněk. A zatím to vypadá, že květy ovocných stromů během jarních nízkých teplot nezmrzly. Majitelé pálenic odhadují, že letošní rok bude v Olomouckém kraji z hlediska množství vypáleného ovoce průměrný. Nejvíc práce budou mít v říjnu a v listopadu.

„Pálíme čisté švestky ještě z loňského kvasu. Myslím si, že by z toho mohlo být kolem 23 litrů slivovice,“ říká Ivan Navrátil. Nenechává nic náhodě. Vždycky si prohlíží, jak z jeho švestkového kvasu teče v pálenici ve Velkém Týnci čirá slivovice. A není to první pálenka, kterou letos přidá do sbírky ve sklepě: „Pálím pravidelně, i třešně s višněmi.“

Majitel pálenice Pavel Hnilica ukazuje aktuální provoz. „V tuto chvíli jede kotel na 150 a 300 litrů. Ovocný kvas se vysaje do zásobníku, tam se předehřeje a pak se pouští do kotlů, kde probíhá vlastní pálení. Končíme s pálením třešní a přecházíme na meruňky a jablka,“ popisuje. Výtěžnost je podle něj letos dobrá, protože ovoce má dost cukru. Na hodnocení sezóny je ale ještě brzo: „Pálíme teprve měsíc a půl.“

Přestože se zahrádkáři obávali o úrodu ovocných stromů kvůli jarním mrazíkům, nakonec zasáhly podle člena olomouckého zahrádkářského svazu Aloise Soukupa jenom některé oblasti. „Mrazy šly v pásmech a tam, kde ten mráz nebyl, je úroda velmi solidní, dokonce vysoká. Zvlášť u modrých peckovin, jako jsou švestky,“ říká Soukup.

Naopak například na Královéhradecku kvůli teplotám pod nulou zmrzla velká část květů a lidé tam letos pálí méně než loni. Kompletní přehled o letošní sezoně ale budou mít palírny až na začátku příštího roku.

autor: ahe
Spustit audio