V Přerově byl otevřen nový most přes Bečvu, radnice za něj zaplatila 24 milionů

V Přerově začal ode dneška sloužit nový most. Dělníci na něm pracovali necelý rok. Původní lávka musela jít k zemi kvůli statice. Poškodily ji dřívější povodně. Nová stavba přišla na 24 milionů korun a spojuje teď centrum města s tamní rekreační oblastí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Přerově otevřeli nový most přes Bečvu, lidem zkrátí cestu z centra do oblíbené rekreační oblasti

V Přerově otevřeli nový most přes Bečvu, lidem zkrátí cestu z centra do oblíbené rekreační oblasti | Foto: Jana Zemková | Zdroj: Český rozhlas

„Jsme rádi, že se otevírá,“ říká paní Libuše Vávrová. Celý rok přecházela řeku po vzdálenějším mostě, na zahrádku to tak měla o tři kilometry dál. „V těch vedrech jsme nemohli do zeleně chodit přímo, museli jsme to obcházet a bylo to hrozně náročné,“ dodává.

Marka Hermana zase těší, že na most mohou i cyklisté. „Tím pádem se zkracují vzdálenosti a zpřístupňuje se i rekreační oblast Přerova. To znamená Velká a Malá laguna."

Přehrát

00:00 / 00:00

V Přerově otevřeli nový most přes Bečvu, lidem zkrátí cestu z centra do oblíbené rekreační oblasti. natáčela tam Jana Zemková

Most je moderní a odolnější proti povodním. Součásti lávky jsou i ledolamy. „Její výšková úroveň je 1,60 metru nad úroveň stoleté vody. Původní lávka byla prohnutá, průchozí profil byl prostě nízký, byla poškozená povodní,“ popisuje technik Zdeněk Dostál.

Spokojeni jsou i ornitologové, kteří podle Josefa Chytila připomínkovali projekt kvůli ochraně ptáků.

„Z pohledu ochrany netopýrů a ptáků je určitě v pořádku. Původně se uvažovalo o plexisklových stěnách, což by byl obrovský průšvih. Řešení, které tam nyní je, hustá síť, je v pořádku. Ptáci bez problémů budou proletovat,“ shrnuje.

Jedinou chybou na kráse tak zůstává třicetitisícová pokuta antimonopolního úřadu. Původní most měl být totiž odstřelen, v rozporu se zadávacími podmínkami se ale boural pomocí kleští na beton. Na chybu upozornil anonym.

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme