V Přerově otevřeli centrum duševního zdraví. Člověk s psychickou poruchou není blázen, říká konzultant

1. červen 2017

Nová služba pomáhá pacientům se závažnými psychickými poruchami mimo ústav. Po Bohnicích je druhá v Česku, kdy sestry a sociální pracovnice jezdí za lidmi domů. Součástí týmu je i muž, který má s nemocí vlastní zkušenost.

„Je to asi 17 let, co jsem onemocněl. Nevěděl jsem, co mi je. Tápal se nad tím, proč je mi tak zle, proč mám úzkosti,“ říká šestatřicetiletý Robert, který onemocněl po návratu z vojny. Testy u něj tehdy prokázaly podezření na psychózu.

„Člověk prožívá hlavně sám sebe. Člověk s duševním onemocněním, které mám já, zasahuje do své osobnosti. Začínal jsem se stydět, uzavíral jsem se, nechodil jsem ven,“ popisuje.

O tom, co prožívá, Robert moc neměl s kým mluvit.

„Člověk s duševním onemocněním, i když je to schizofrenie nebo maniodepresivní psychóza, není blázen. Je inteligentní, chytrý, myslí mu to, má představy. Akorát je nemocný,“ říká.

Robert byl dlouho nezaměstnaný. Dostal se do chráněné dílny a vypracoval se až na jejího vedoucího. Dnes pomáhá v centru duševního zdraví v Přerově. Jako konzultant navštěvuje lidi s podobnou diagnózou.

„Setkal jsem se s klientem, který mi řekl, že si nedovedl představit, že by na tom někdo mohl být podobně jako on. Povídali jsme si, klient byl velmi spokojen, skoro ani nechtěl odejít. Myslím si, že to má smysl. Zatím se v tom hledám,“ říká.

Lidé podle Roberta často nevědí, jak se k duševně nemocným chovat.

„Neměl jsem představy, že bych šel a někomu ubližoval nebo někomu škodil. Právě naopak. Člověk se stáhne do sebe. Radši by ublížil sobě než někomu jinému,“ popisuje.

Centrum duševního zdraví dojíždí za lidmi, kteří nejsou schopni docházet do ambulance. Součástí týmu je kromě Roberta ještě sociální pracovnice, psychiatrická sestra nebo psycholog.

„Je to snaha dostat péči o duševně nemocné z institucí spíš do komunity. Ta léčba by mu měla pomoci co nejvíc se do té komunity vrátit a žít s tou nemocí co nejkvalitnější život,“ říká klinická psycholožka Blanka Rektorová.

Centrum aktuálně pomáhá asi osmdesáti lidem. Do budoucna chce služby nabídnout až dvěma stovkám klientů.

autor: mot
Spustit audio