V Prostějově otevřou církevní základní školu. Druhou v celém kraji

31. červenec 2015

První žáky přijme už od září církevní základní škola v Prostějově. Otevřít se ji podaří po letech dohadů a hledání vhodných prostor. Zatím ji budou navštěvovat jen žáci šesté třídy, už příští rok by se ale měla výuka rozšířit.

„Já se tam hodně těším, protože budu mít novou učitelku a kamarády,“ říká Maruška Zábojová, která od září nastoupí do nově otevřené šesté třídy církevní základní školy.

Radost má z nové školy i její otec Josef Záboj:

„Jsme rádi, že je ta možnost, kdy v tom křehkém období dospívání mohou naše děti, potažmo naše dcera, nyní trávit velkou část dne v křesťanském prostředí, které, jak věříme, nám pomůže i s výchovou k víře.“

O otevření základní školy usilovali prostějovští rodiče několik let. Přes tisíc sedm set obyvatel dokonce podepsalo i petici, která její zřízení požadovala.

Církevní gymnázium Německého řádu v Olomouci

„Podepisovali to i lidi mimo kostel, kteří se k té petici dostali. Kteří třeba mají děti, nebo jsou spokojeni s Cyrilometodějským gymnáziem. Hodně z nás má děti v mateřské školce, tak bychom chtěli, aby v tomhle duchu i s těmi kamarády mohli pokračovat dál,“ uvádí jeden z autorů petice Jan Černý. Jeho děti do školy časem také budou chodit.

Nápad otevřít novou školu se ale dlouho nelíbil prostějovské radnici. „My jsme k tomu nejprve přistoupili odmítavým způsobem, protože populační ročníky jsou nižší,“ vysvětluje náměstkyně primátora Ivana Hemerková z hnutí Pévéčko. Nakonec ale kladné doporučení vystavila i radnice. Přesto nebylo snadné školu prosadit.

„Bylo velmi těžké přesvědčit veřejnost v Prostějově k tomu, že tahle vzdělávací nabídka bude pro město prospěšná,“ říká Zdislava Vyvozilová z Centra pro školy Arcibiskupství olomouckého. Prostějovská základní škola se tak stane teprve druhou církevní v kraji.

Kostel sv. Petra a Pavla v Prostějově

„V Olomouckém kraji máme vůbec málo základních škol - je tady jenom v Olomouci základní škola sester Voršilek,“ dodává Vyvozilová s tím, že prostějovská síť církevního vzdělávání bude v Olomouckém kraji do jisté míry ojedinělá. Konkuruje jí pouze Olomouc, kde funguje Gymnázium Německého řádu.

autor: tas
Spustit audio