V Prostějově pátrají po židovských náhrobcích. Nejzachovalejší chtějí vystavit

21. červenec 2017

Americká židovská nadace sčítá a skládá náhrobky z bývalého židovského hřbitova v Prostějově. Po zlomcích kamenů pátrá ve městě a okolí dva roky. Pokud se podaří dohoda s magistrátem, některé zachovalé pomníky vystaví židé na místě bývalého pohřebiště jako připomínku.

Některé náhrobní kameny z bývalého židovského hřbitova v Prostějově skončily jako dláždění nebo schody do kurníku. „V roce 1943 město Prostějov koupilo židovský hřbitov od nacistů. Koupi tohoto hřbitova financovalo rozprodejem náhrobků. Náhrobky byly prodány buď kameníkům, nebo jako stavební materiál,“ přibližuje Tomáš Jelínek z americké židovské nadace.

Se skládáním náhrobků pomáhají židům dobové fotky z okresního archivu. „Nejen fotografie, ale slouží k tomu i velmi podrobná dokumentace pohřebního bratrstva. Obsahuje přesné rozložení hrobů a často i celý přepis náhrobků,“ dodává Jelínek. Některé zlomky nesou dodnes čitelné nápisy v hebrejštině a němčině.

Židovská nadace získala zatím přes 100 fragmentů

Doteď se židovské nadaci podařilo na Prostějovsku získat přibližně stovku kamenů. Hrobů na bývalém židovském hřbitově bylo přitom více než 1 900. Po osudech lidí, kteří tam byli pohřbeni, pátrá historička Marie Dokoupilová.

Prostějov - židovské náhrobky

„V Prostějově se židovských památek zachovalo bohužel velmi málo. Třeba bývalé židovské ghetto bylo skoro celé vybourané a to málo, co z něj zůstalo, bylo různě přestavované,“ popisuje historička.

Nejzachovalejší náhrobky chce organizace vrátit na bývalý židovský hřbitov v centru města. Dva roky trvající spory s magistrátem o podobu místa řeší pomocí mediátora. Tomáš Jelínek odhaduje, že první společná schůzka by se mohla uskutečnit během několika měsíců.

autor: mot
Spustit audio