V Prostějově protestovali proti obnově židovského hřbitova. Poplašná zpráva, říká město

Desítky lidí se ve čtvrtek sešly na protest proti rehabilitaci židovského hřbitova. Ta ale podle prostějovské radnice není vůbec v plánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rabíni z celého světa přijeli do Prostějova

Rabíni z celého světa přijeli do Prostějova | Foto: Barbora Taševská | Zdroj: Český rozhlas

Žádné náhrobky, zídky ani živé ploty, žádné změny v parku - to požadují lidé, kteří se ve čtvrtek sešli před tělocvičnou Reálného gymnázia v Prostějově. Místo travnaté plochy tu kdysi byl židovský hřbitov, nacisté ho ale za druhé světové války zničili.

Před školou se na protest proti jeho obnově sešlo několik desítek lidí. Svolal je Klub rodičů školy, za který vystoupil Pavel Ponížil. „Nechceme a odmítáme, aby bylo na veřejném prostranství, které slouží nyní všem, vyhověno jen určité skupině lidí, která bude takto upřednostňována,“ prohlásil. Rodiče děti ze školy podepisují petici a požadují, aby město do parku před gymnáziem nezasahovalo.

Proti obnově jsou i někteří obyvatelé okolních domů. „Hleděli bychom na to. A víte, člověk i na sklonku života nemíní hledět na hřbitov,“ říká Marie Palatková z jednoho z bytových domů kolem parku před školou. „Kdyby se jednalo o jakýkoliv jiný hřbitov, řekněme křesťanský, nedovedu si představit, že by podobná akce vznikla,“ myslí si další obyvatelka Prostějova Petra Radstake.

Historická zeď, nebo betonový obrubník? Spory kolem zničeného židovského hřbitova v Prostějově nekončí

Číst článek

Město se distancuje

Mezi protestujícími stál i zástupce americké židovské organizace Tomáš Jelínek. „Lidé řekli, že neakceptují to, že když jsou tady pohřbení lidé, tak to má mít jinou úpravu, než v současnosti. Z mého pohledu to bylo jednoznačně prohlášení netolerance,“ říká.

Organizátoři shromáždění podle něj lidé svolali na základě nepravdivých informací. „Předkládali zde vizualizace, které vůbec neodpovídají věcem, o kterých jednáme s městem, a navíc odmítali jakoukoliv diskuzi. Řekli, že s lidmi, kteří mají jiný názor, se bavit nebudou.“

Od akce se předem distancovala také prostějovská radnice. Letáček s pozvánkou na shromáždění dokonce přirovnala k šíření poplašné zprávy. „Vůbec se nejedná o obnovu hřbitova, v žádném případě. Jedná se o zvýšení piety toho místa," řekla primátorka města Alena Rašková (ČSSD).

Barbora Taševská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme