V Prostějově ubylo míst, kde lidé mohou hrát na automatech. Úplný zákaz se zatím ale nechystá

11. prosinec 2016

Z prostějovské mapy zmizely téměř dvě desítky míst, na kterých si lidé mohli zahrát na výherních automatech. Prostějov totiž aktualizoval svůj seznam hazardu a smazal z něj provozovny, které už automaty nemají. Obnovovat jim povolení v budoucnu nechce. Ročně získá město z hazardu téměř padesát milionů korun.

„Hráč může být poslední dělník, stejně jako makléř, bankéř nebo ředitel,“ říká Mirek ve své kuchyni. Je bývalým hráčem.

Se svou závislostí stále bojuje. Každá herna pro něho znamená místo, kterému se raději vyhne.

„To prostředí je opravdu důležité. Když by tady byl úplný zákaz hazardu, nebyly by tu kasina ani herny, kterým ještě dobíhají licence, tak by to pro mě bylo jednodušší,“ dodává Mirek.

Nemá občanský průkaz ani přístup k účtu, aby si nemohl vybrat peníze z banky. Žije z kapesného.

„Filozofie v tuto chvíli je, aby se nenavyšovala v žádném případě další místa, kde by se hrály hazardní hry a používaly výherní automaty,“ říká prostějovský náměstek Jiří Pospíšil z hnutí Pévéčko.

Prostějovská radnice aktualizovala seznam míst, kde si lidé výherní automaty můžou zahrát. A zjistila, že na téměř dvaceti z nich už to není možné.

„Je to především z toho důvodu, že zřejmě nebyly ziskové. Majitelé museli denně odvádět poplatky z automatu, museli odvádět zákonné částky, procenta, která jsou dána. Přestalo se jim to vyplácet,“ vysvětluje Pospíšil.

Radnice se nechystá povolit žádná další místa. Ve městě je jich více než 400, město má vliv na zhruba tři desítky z nich. Zbytek povoluje ministerstvo vnitra.

„Na těchto místech už do budoucna nemohou figurovat žádné automaty. Pokud by majitelé těch zařízení chtěli znovu mít na těch místech automaty, musí požádat město. Jak jsem řekl, v tuto chvíli určitě není politická vůle k tomu, aby se místa s automaty rozšiřovala,“ dodal Pospíšil přesto, že minulý měsíc zastupitelé odmítli úplné zrušení hazardu ve městě, o které je žádala občanská iniciativa.

autor: tas
Spustit audio