V rámci Dne bez dluhů mohou lidé využít bezplatného poradenství na úřadech práce

15. listopad 2017

Dluhové poradenství zdarma můžou dnes lidé využít na úřadu práce v Olomouci, a to v rámci Dne bez dluhů. Už pošesté ho letos pořádá finanční společnost KRUK. Do akce se zapojuje velká část pracovních úřadů v Česku. Právě nezaměstnaní často přestávají být schopní půjčky splácet.

„Měla jsem určité finanční problémy, tak jsem si vzala půjčku. Byla jsem zaměstnaná. Pak jsem přišla o práci a neměla jsem to jak splácet. Pak jsme přišli o bydlení, přestěhovali jsme se. Dluhy převzal KRUK, nastavili se nějaké rozumné splátky,“ popisuje svou zkušenost paní Helena z Olomoucka.

Každý měsíc teď splácí 700 korun. Víc si jako nezaměstnaná nemůže dovolit. Dostala se do těžké situace, na jejímž začátku byla rychlá půjčka v řádu tisícovek od nebankovní společnosti. „Chybí ty finance potom. Časem si člověk uvědomí, že udělal opravdu hloupost a znovu by to asi neopakoval,“ dodává.

Paní Helena patří k 5 procentům lidí z Olomouckého kraje, kteří mají podle výzkumu společnosti KRUK dluhy. „Téměř 60 procent z nich jsou muži, 41 procent tvoří ženy. Průměrný dluh obyvatel Olomouckého kraje v rámci spotřebních úvěrů, tedy bez zahrnutí hypoték, je lehce přes 28 tisíc korun,“ upřesňuje mluvčí společnosti Markéta Kolářová.

Čím větší je v oblasti nezaměstnanost, tím častěji si lidé berou půjčku. Vysoká je zadluženost třeba na Jesenicku. Nejvíce nezaplacených pohledávat mají obyvatelé Moravskoslezského kraje, ve srovnáním s Olomouckým trojnásobek. Nejčastěji si lidé půjčují v létě na dovolenou a teď před Vánoci na dárky.

„Rodiče chtějí dětem dopřát to, co mají ostatní děti, aby nedocházelo k ještě většímu sociálnímu vyčleňování, než v jakém se nachází, a proto si půjčují. Trend půjčování si peněz na Vánoce je obrovský,“ říká Radka Kachramanová, dluhová poradkyně Člověka v tísni.

Podle ní podléhají rychlým půjčkám na vánoční dárky také senioři.

autor: ahe
Spustit audio