V Určicích mají přemíru žádostí o sociální bydlení. Plánují proto přestavbu kláštera

15. srpen 2017

Příliš mnoho žádostí o sociální bydlení a žádné volné byty. To je problém, který řeší v Určicích na Prostějovsku. Obec má vypracovaný projekt na přestavbu tamního kláštera, o dotaci ale může zažádat až na podzim. Zatím svépomocí opravuje byt v budově bývalé pošty.

Podle nezávislé místostarostky Určic Marie Slezákové má obec k dispozici pouze jeden byt určený pro sociální bydlení. Právě vrcholí jeho rekonstrukce. Žádostí ale mají v Určicích mnohem víc, jak potvrzuje místostarostka: „Hlásí se mladé rodiny s dětmi, ale i starší občané. Máme požadavky i od několika invalidních lidí.“

Obec proto plánuje přestavbu místního kláštera, kde má vzniknout sedm obecních bytů. Na podzim požádá o dotaci. „Budova dnes slouží jako sklad, dřív tady byl domov důchodců. Jsou tu vysoké stropy,“ ukazuje Slezáková budovu bývalého kláštera, kterou Určice před časem koupily od Olomouckého kraje za tři čtvrtě milionu korun.

Podobný nedostatek sociálního bydlení řešily i další obce na Prostějovsku. Například Vrchoslavice koupily v dražbě bývalou hospodu, ve které zrekonstruovaly tři byty. A v Němčicích nad Hanou problém vyřešili stavbou malých rodinných domů.

autor: tas
Spustit audio