Vánoční trhy v Olomouci budou stejné. Současný pořadatel má novou smlouvu na pět let

29. červenec 2015

Léto vrcholí, přesto anebo právě proto teď olomoucká radnice rozhodovala o podobě vánočních trhů. Ve výběrovém řízení vyhrál jejich dosavadní provozovatel. A protože lidé i radnice byla s jejich podobou spokojená, čekají vánoční akci jen drobné změny.

S podobou vánočních trhů v Olomouci je nadmíru spokojená paní Hana Gregorová: „Já si myslím, že jsou moc pěkné. Olomoučané říkají, že se jim líbí víc než třeba vídeňské, v současné době.“ A protože hlasitý souhlas dali i obyvatelé města v anketě, radnice ústy mluvčí Radky Štědré nemíní nic zásadního měnit.

„Podmínky smlouvy, která byla v tuto chvíli uzavřena, tak to zadání obsahovalo právě to, aby to pojetí vánočních trhů nedoznalo velkých změn,“ říká Štědrá.

Paní Hana s tím souhlasí. Na olomouckých vánočních trzích jí nic zásadního nechybí: „Myslím, že je to úžasné, děti si mohou jít zabruslit, je tu malý kolotoč pro malé děti… já myslím, že nic nechybí. Je to dobové, zmizelo takové to cirkusové… líbí se mi to.“

Určitě mezi vánočně osvětlené stánky zavítá i letos. Patří to už k tradici a bere to jako dobrou příležitost sejít se se známými: „ Setkáme se s přáteli, zastavíme se v tom shonu, posloucháme muziku, vypijeme si punč…“

stavění vánočního stromu v Olomouci

Novinkou letošních vánočních trhů bude ale už samotné zahájení: „ Předvánoční atmosféru navodí už Svatomartinské vinné slavnosti, které začnou, jak jinak, než jedenáctého jedenáctý a následně na ně naváže pevný program, tak jak ho Olomoučané znají. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu, které zahájí vánoční trhy je naplánováno na 24. listopadu s tím, že 23. prosince budou trhy ukončeny,“ prozradila mluvčí.

Navíc - na umělém kluzišti se bude v centru Olomouce bruslit celé dva měsíce. Podle nové smlouvy ale čeká staronového provozovatele víc povinností: „Nově musí provozovatel zajistit osvětlení Horního a Dolního náměstí. Musí zajistit také převoz, instalaci a výzdobu vánočního stromu a stejně tak na jeho náklady bude novoroční ohňostroj s kulturním programem,“ dodává Radka Štědrá.

Bruslení na Horním náměstí v Olomouci

Město tak ušetří téměř milion korun. Každý rok na olomoucké vánoční trhy zavítají desetitisíce Olomoučanů a turistů. Agentura Czech Tourism dokonce loni označila adventní atmosféru v Olomouci za příjemnější než v jiných vyhlášených destinacích jako je Vídeň či Salzburg.

autor: bam
Spustit audio