Vánoční výstava v přerovském muzeu se pyšní betlémem řezbáře Zbořila

Bezmála sto třicet figur, zapomenutá řemesla, dovádějící děti i tradiční svatá rodina. To vše lze ode dneška obdivovat na zámku v Přerově. Jsou součástí betléma, který pro tamní muzeum vyrobil sázavský řezbář Bedřich Zbořil. S instalací, při které se hodně improvizovalo, si kurátorky vyhrály celý měsíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Betlém vytvořil sázavský řezbář Bedřich Zbořil

Betlém vytvořil sázavský řezbář Bedřich Zbořil | Foto: Jana Zemková | Zdroj: Český rozhlas

„Procházíme kuchyní z období první republiky,“ ukazuje reportérce průvodkyně Olga Haluzková. Následuje měšťanský salon se slavnostní tabulí a cíl je pak na konci místnosti.

Je jím dřevěný betlém sázavského řezbáře Bedřicha Zbořila. Pro muzeum na něm pracoval deset let. Instalaci přecházela pečlivá kontrola i drobné zásahy restaurátora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Betlém sázavského řezbáře Bedřicha Zbořia prozkoumala v přerovském muzeu reportérka Jana Zemková

„Protože figury jsou detailně provedeny z mnoha částí a někdy se stane, že se při manipulaci uvolní, a tak je třeba restaurátorský zásah, “ vysvětluje Hana Holásková. Pak už jen stačilo všech 127 figur a kulis rozmístit.

Betlém zahrnuje i znázornění mnoha řemesel, která už neexistují. „Jako třeba figura bednáře, koláře, nebo pradleny,“ poznamenává kurátorka Šárka Krákorová Pajůrková.

Zkoumání pětipatrového betléma může zabrat hodně času, jen tak lze ale odhalit rozmanité detaily. Kromě světské rodiny překvapí hojné zastoupení zvířat a řemesel a činností, včetně například sáňkování dětí.

A v každém koutě se něco děje. Tři králové mají skleněné korunky, ze studny kape voda, v kulisách z lipového dřeva zase návštěvníci objeví dominantu města.

Začal advent, doba čekání na Vánoce a narození Ježíše Krista

Číst článek

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme