Ve Šternberku opravují historické opevnění kolem hradu. Nejstarší části pochází ze středověku

22. listopad 2017

Na hradě Šternberku začali s opravou hradeb z poloviny 13. století. Hradební zdi jsou na některých místech narušené a hrozilo jejich zřícení. Rekonstrukce bude trvat zhruba rok.

„Momentálně odkrýváme terén. Je to tady neodborně zabetonované, místo vyzděné kamenem. To se dělalo asi v 50. letech, aby se zeď zpevnila. Teď to musí jít všechno pryč, 30 centimetrů pod terén, a znovu vysypat hlínou. Za pomoci sond zjistíme, jak hluboko ten beton sahá,“ vysvětluje Josef Müller, který se skupinou dělníků zkoumá stav hradeb v zámeckém parku.

Postupně se pustí do jejich odspárování. Jak ale říká stavbyvedoucí Jaroslav Blažek, pracovat musí velmi opatrně. „Jsou místa, kde je to hradní zdivo rozvolněné, a my nevíme, jestli hrozí zřícením okamžitým nebo postupným. Přistupujeme k tomu tak, že se vytváří pevné zápolí, ze kterého bude postupně přicházet ta domontáž,“ popisuje stavbyvedoucí.

V některých místech budou muset dělníci hradby kompletně znovu vyzdít, jinde bude stačit jejich zpevnění. „Budeme používat jednak materiály z místních zdrojů, jednak materiály, které z té hradby už dříve vypadly a pak také z místního lomu. Dohromady se jedná o zhruba 2000 metrů čtverečních plochy hradebních zdí,“ doplňuje Jaroslav Blažek.

Rekonstrukce hradeb na hradě Šternberk

Podle kastelánky hradu Heleny Gottwaldové přijdou práce na 8 milionů korun. Jde tak o jednu z největších rekonstrukcí na hradě za poslední dekádu. „Jsou to ty nejstarší hradby, které pochází z doby založení hradu, takže je samozřejmě potřeba hodně práce, hodně materiálu a ta částka tomu odpovídá,“ konstatuje kastelánka.

Návštěvníky hradu by ale práce na hradbách neměly nijak omezit. Jinak je to se svatebními obřady v hradním parku. Nejméně do příštího června se budou muset přesunout na nádvoří.

Spustit audio