Ve Veselíčku na Přerovsku tvoří májky pro kolednice

6. březen 2016

Neodmyslitelnou součástí tradice jsou barevné papírové růže a větvičky zeleného buxusu na dřevěné tyčce. Desítky májek pro malé kolednice vyrábí parta seniorek pro místní i přespolní ve Veselíčku na Přerovsku.

Mezi nezbytné pomůcky seniorek z Veselíčka na Přerovsku patří role krepového papíru, drátky, větvičky krušpánku, neboli buxusu. Celou zimu z nich vyrábějí májky pro malé kolednice. Na Smrtnou neděli s nimi obejdou vesnici. Dům od domu se vydají ohlásit příchod jara a Velikonoc. Tradici v regionu udržují celé generace.

Marie Dokoupilová ukazuje krabice různobarevných pásů krepového papíru o rozdílné šířce s vlnícími se okraji a popisuje první kroky postupu: „Papíry se musí ušoulat ručně. Poté se udělají okraje.“

Pak pásy nastříhají na potřebnou délku. Podle velkosti se pak stáčí do tvaru květů. Jen ten krepový papír prý už není, co býval, protože dnes vůbec nepruží.

Děláme tři druhy růžiček: velké, střední a malé. Pro děvčata ve věku dva až tři roky jsou ty nejmenší,“ říká.

Pestrobarevné růže pro kolednice

Další ze seniorek, paní Božena, je pak dává dohromady a dozdobí zelení: „Krušpánek se dává vždycky nahoru, připevní se na větvičku, kolem se dá pět růžiček, třásně a celá hůlčička je obalená zeleným proužkem krepového papíru. Vespodu zůstává dřevo, aby si děvčata nezašpinily ruce.“

„Každá musí mít svou vlastní májek a chodí na koledu. Děvčata zpívají písničky, aby přivítaly jaro anebo kvůli biblické příhodě, když jel Pan Ježíš na oslovi do Betléma a házely mu ratolesti. Děvčátka dostávají koledu, vajíčka, bonbony a sladkosti všeho druhu,“ dodává paní Božena.

Kolednic rok od roku přibývá, jen ve Veselíčku už příští neděli obejde vesnici na pět desítek děvčat.

Pestrobarevné růže pro kolednice
autoři: zem , Pavlína Robenková
Spustit audio