VIDEO: Ve skoku dalekém, vysokém nebo v parkuru můžou soutěžit i králíci

27. červen 2016

Má hebkou srst, dlouhé uši a největší radost mu uděláte mrkvičkou. Možná ho někteří z vás máte doma, jako domácího mazlíčka. Nebo ho vaši rodiče chovají venku v králíkárně. Víte ale, že takový králík může být i sportovec?

Přeborníkem je hlavně ve skákání - do výšky, do dálky nebo přes překážky. Králíky sportovce chovají třeba ve Štěpánově nedaleko Olomouce.

Tam také o víkendu závodila více než stovka králíků. Do vesnice přijeli příznivci takzvaného Králičího hopu. Králíci soutěžili ve skoku dalekém, vysokém nebo parkuru.

Monika Davidová má devatenáct let a králíci jsou její oblíbená zvířata. I když Bob a Bobek bydlí v klobouku, Moničini králíci mají raději dřevěnou králíkárnu. Jsou tam dva. Úplně nahoře bydlí veliký zrzek jménem Jonatán.

Protože Jonatánovi se moc předvádět nechce, vytáhne Monika menšího hnědého králíka, který se jmenuje Fly the sky. Aby mohl začít trénovat, dostane králík postroj a vodítko. Jako pejsek.

„Mají takový speciální postroj a vodítko. To musí být minimálně dvou až tří metrový na to skákání. Postroj může být stejný, který se prodává ve Zverimexu na kočky. Ideální váha sportovního králíka je tak dvě kila. Je to králík, který se dobře nosí v náručí a zároveň není na překážky malý,“ říká Monika Davidová.

Tady Moničini králíci bydlí

Na zahradě už jsou malé překážky připravené. Vypadají úplně stejně jako ty, přes které skáčou při závodech koně. Jenže jsou asi desetkrát menší. Králíci si musejí dávat pozor, aby žádnou z tyček v překážce neshodili. Za to jim totiž při závodech strhnou body. Fly je ale pašák. Trasu zvládá bez problémů.

„U něj už je vidět, že se na překážky těší. Daleko skáče asi 180 cm a do výšky teda jenom 65 cm. Snažím se je držet spíš hubené. Někteří majitelé je přes zimu nechávají ztloustnout a králící pak hubnou před závody. Nevýhodou je, že králík pak má lalok pod krkem. To se mi nelíbí, takže i z toho důvodu nechci, aby mi ztloustli. Jejich jídelníček je ale normální – seno, trocha speciálních granulí, zelenina a ovoce,“ říká Monika.

Skákání přes překážky vůbec není těžké a podle Moniky se ho může naučit úplně každý králík.
„Víceméně každý králík je schopný se to naučit. Aby se nenaučil, tak by musel být vystresovaný z cizího prostředí a podobně. Je fajn si najít někoho v okolí, aby radil. Začínat sama je dost těžké, což jsem si vyzkoušela,“ uzavírá Monika Davidová.

autor: mot
Spustit audio