Vidnava se marně snaží prodat památkově chráněnou vilu. Možná v ní vybuduje domov pro seniory

9. říjen 2017

Bývalé sídlo policie ve Vidnavě se proměnilo ve skladiště. Památkově chráněnou vilu Mladek se městu už 15 let nedaří prodat. Cenu přitom několikrát výrazně snížilo. Současné vedení proto zvažuje, že plán přehodnotí a vybuduje v domě byty pro seniory.

Už na zahradě kulturní památky se povaluje několik kousků nepotřebného nábytku. A uvnitř je ho mnohem víc, ukazuje Jan Novosad ze Správy majetku města: „Tady máme sedačky, které jsme vymontovali z kina a provizorně jsme je tady uskladnili, a nábytek, pro který nemáme využití. Nahoře máme další místnosti, ty jsou vyklizené.“

Reprezentativní vila Mladek vznikla na konci 19. století přestavbou staršího domu v novobarokním slohu. Naposledy ji využívala policie. Od té doby, co policisté budovu opustili, se ji město marně snaží prodat.

„Původní cena byla kolem 3 milionů korun. Zastupitelstvo ji pak asi dvakrát snižovalo. Poslední cena, za kterou ji chce město prodat je 1,7 milionu. Zatím se to ale nepodařilo. Vidnava se potýká spíš s odlivem obyvatelstva, takže se tu nikdo nesnaží rozvíjet nějaké podnikání. Bylo tady pár zájemců, ale vždycky to ztroskotalo,“ uvedl nezávislý starosta Rostislav Kačora.

Radnici proto pomalu dochází trpělivost. A podle starosty zvažuje, že zcela změní svůj postoj: „Letos jsme si stanovili poslední termín prodeje. Pokud se to nepodaří, příští rok se město pokusí získat nějakou dotaci a přestavět to na dům pro seniory s pečovatelskou službou.“

Vila Mladek ve Vidnavě

Vila by za tímto účelem musela projít náročnou rekonstrukcí. „Je tady zastaralé topení, určitě by se musela udělat nová elektrika, nové sociálky. To všechno musí posoudit projektant se statikem,“ dodal Novosad.

Ve městě sídlí i Domov pokojného stáří Charity Jeseník. Seniorským bytům ve vile Mladek by ale podle vedení radnice nekonkuroval. Nabízí prý jiný typ služby.

autor: aja
Spustit audio