Vidnava získala do svého majetku pozemek, na kterém je zanedbané hřiště. Plánuje jeho opravu

25. září 2017

Ve Vidnavě na Jesenicku postrádají atletické sportoviště. Městu se po letech sporů podařilo získat pozemek, na kterém už kdysi hřiště postavila, ale nemohla do něj investovat. Bránily jí v tom nevyjasněné česko-polské majetkové vztahy. Problém prolomil až rok 2013, kdy sporné pozemky oficiálně získal stát.

Nerovná asfaltová plocha, neudržovaný běžecký ovál, stejně jako ostatní dráhy pro atletické sporty – tak vypadá hřiště vedle vidnavské školy. Město ho tu postavilo zhruba před 40 lety prakticky načerno. „V té době nikdo neřešil vlastnické vztahy, takže se tady nějakým způsobem vybudovalo školní hřiště, ale bohužel už nevyhovuje a je nutná rekonstrukce,“ říká nezávislý starosta Rostislav Kačora.

Radnice se pokusí získat na opravu dotaci. Nejdřív ale musela pozemek pod hřištěm získat do svého majetku. Cesta k němu podle starosty nebyla vůbec snadná. Nakonec ho město vydražilo za 160 tisíc korun. „Vyvolávací cena v prvním kole dražby byla milion a půl, což byla pro nás neakceptovatelná částka a museli jsme jít i do toho rizika, že pozemek nezískáme,“ dodává Kačora.

Náklady na proměnu v multifunkční sportoviště odhaduje vedení města na 7 milionů korun. A pokud na ni nezíská dotaci, chce ji zaplatit ze svého rozpočtu. Plány vítá hlavně sousední škola. Současné hřiště totiž podle její ředitelky Miluše Malčíkové není pro děti bezpečné. „Je zarostlé, objevují se tam střepy, na doskočiště chodí zvířecí mazlíčci vykonávat svou potřebu, takže z těchto důvodů hřiště využíváme pouze minimálně. Využíváme spíš prostory v okolí lesa nebo fotbalové hřiště. Je mi to hrozně líto, protože děti mají v atletice úspěchy,“ uvedla ředitelka.

Ve správě Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových skončilo před čtyřmi lety celkem 122 pozemků v katastru Vidnavy o celkové výměře asi 70 hektarů. Jedná se o pozemky, které byly připojené k naší republice v rámci konečného vytyčení československo-polských hranic v 50. letech minulého století. Na stát ale tehdy nepřešlo vlastnické právo k této půdě.

„Celkem 40 pozemků jsme prodali, 20 pronajali a 20 převedli na Lesy České republiky. O dalších se v současnosti jedná. Zhruba 10 případů skončilo u soudu. Většinu parcel se už ale podařilo vyřešit,“ doplnil mluvčí úřadu Radek Ležatka. Podle něj by chtěl časem prodat i pozemky, které tamním lidem zatím jen pronajímá.

autor: aja
Spustit audio