Voda se v plumlovské přehradě letos zatím nekazí

2. červenec 2015

Snížit přísun fosforu na polovinu, to je jediná účinná zbraň proti sinicím v plumlovské přehradě. Vyplývá to ze studie, ve které odborníci shrnuli výsledky monitorování obsahu živin v přítocích do plumlovské přehrady. Okolní obce proto nyní pracují na vybudování kanalizací a čističek odpadních vod.

Aby vodohospodáři zamezili velkému přísunu fosforu do vody, domluvili se s obcemi na výstavbě kanalizací. Aktuálně se podle Povodí Moravy dokončují kanalizace v obcích Žárovice a Soběsuky. Také Vícov staví kanalizaci společně s čističkou odpadní vody. Zkušební provoz by obec měla spustit na konci září.

„Občané se pomalu jeden po druhém budou připojovat. Jsme opravdu jedním z největších znečišťovatelů plumlovské přehrady,“ uvádí starostka Vícova Jana Rozsívalová z KDU ČSL. Výstavbu kanalizací podporuje také Olomoucký kraj.

„Obcím v povodí nad vodní nádrží Plumlov bylo z Fondu na výstavbu a obnovu vodohospodářské infrastruktury v Olomouckém kraji v letech 2006 – 2015 vyplaceno celkem 23 731 000 korun. V letošním roce zažádala obec Vícov a město Plumlov. Obec Vícov dostala tři miliony a město Plumlov na dostavbu stokové sítě Plumlov jeden milion korun,“ uvádí mluvčí kraje Kamila Navrátilová. A investice se zřejmě vyplácí, hygienici na svých stránkách zatím vodu v Plumlově hodnotí modrým smajlíkem - tedy jako velmi dobrou.

Čtěte také

„Zatím se vliv klimatu a vnosu živin do vodní nádrže neprojevil. Biologické oživení nezaznamenalo nějaký významný pokrok a proto má voda doposud velmi dobrou kvalitu,“ informuje Karel Freudmann z Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje. V nadcházejícím tropickém týdnu může mít podle něj voda horší kvalitu, protože teplo urychluje vývoj organismů.

Hygienici ale budou přehradu sledovat a v případě, že by se voda začala kazit, provedou kontrolu dříve než v plánovaném termínu.

„Snad nám počasí dopřeje a voda zůstane kvalitní až do konce sezóny,“ věří v dobrou sezónu starosta Plumlova Adolf Sušeň ze sdružení ODS a nezávislých kandidátů.

Plumlovská přehrada - Zátiší s vodní věží
autor: tas
Spustit audio