Vodné a stočné příští rok na Jesenicku opět podraží. Důvodem jsou investice do úpravny pitné vody

21. září 2017

Obyvatele Jeseníku a okolí čeká v příštím roce další zdražení vodného a stočného. Tamní vodohospodáři argumentují tím, že musí investovat do obnovy zanedbané infastruktury. Jejich žádost o dotaci neprošla. Plánují například modernizaci úpravny pitné vody v Bělé pod Pradědem. Město Jeseník jako největší akcionář vodohospodářské společnosti ale navrhované řešení odmítá.

Společnost Vodovody a kanalizace Jesenicka chtěla asi za 50 miliónů korun zmodernizovat úpravnu pitné vody. Zamítnutí žádosti o dotaci zaskočilo například nezávislého starostu Bělé pod Pradědem, kde úpravna stojí. „Překvapilo mě to, protože si myslím, že ten projekt byl kvalitně připraven. Technologie a další věci, které byly v projektu zmíněny, je nutné udělat. I bez dotací do toho budeme muset jít. Tím pádem se to projeví na vodném a stočném,“ říká starosta Miroslav Kružík.

Neúspěch odůvodňuje mluvčí Státního fondu životního prostředí Lucie Früblingová: „Projekt negarantuje kontinuální dodávku pitné vody ve zlepšené kvalitě.“

Ředitelka vodohospodářské společnosti Lenka Bělíčková ale záměr obhajuje: „Projektová dokumentace je připravená na problémy, které máme s úpravnou vody, a ty jsou pouze v okálových stavech.“ Tedy například v období vydatných dešťů a v době tání sněhu.

„Ten postup byl ověřen několika nezávislými odborníky, technology, takže jsme přesvědčeni, že jinou cestu nemáme. Myslíme si, že bez té chemizace je to nezodpovědné vůči zhruba 15 tisícům obyvatel, kteří jsou zásobování právě z úpravny vody,“ dodává Bělíčková.

Město Jeseník trvá na variantě bez chemie

Společnost je rozhodnutá pustit se do rekonstrukce i bez dotace. Záměr nechce v zásadě měnit, vyškrtne pouze investice, které mohou počkat. Trvá i na používání chemie. Tu ale od počátku největší akcionář odmítá.

Člen představenstva zvolený za město Jeseník Martin Kouřil navrhuje jiné řešení, které je podle něj o polovinu levnější. „Město Jeseník navrhuje jít jinou cestou, bez chemické úpravy, a to novým vodním zdrojem z Keprnického potoka, kde by ty okálové stavy byly mechanicko‑usazovací činností upraveny,“ vysvětluje Kouřil.

Podle vedení vodohospodářské společnosti by se ale ani v tomto případě neobešla úprava vody bez doplnění technologie, tedy i bez chemie. Navíc prý není prověřené množství ani kvalita surové vody v Keprnickém potoku. Jeseník ale věří, že ostatní akcionáře o své variantě přesvědčí.

autor: aja
Spustit audio