Vodohospodáři v Jeseníku plánují vyměnit tisíce starých vodoměrů za nové. Mají přinést úspory

18. listopad 2017

Jeseničtí vodohospodáři hodlají v nejbližších letech nahradit tisíce starých vodoměrů moderními s dálkovým přenosem dat. Jsou podle nich mnohem spolehlivější a přesnější. Měly by přinést výrazné zjednodušení odečtů, fakturací a také předejít reklamacím vyúčtování. Zástupce největšího akcionáře, města Jeseník, v nich ale vidí také bezpečnostní riziko.

Nový vodoměr mají v jednom panelovém domě v České Vsi na zkoušku už půl roku. Bohuslava Ulíková otevírá kolárnu a míří k nenápadnému přístroji s digitálním displejem. Dřívější vodoměry byly podle ní nespolehlivé, nejednou i se sousedy cenu za vodu reklamovala: „Byly tady hrozné problémy, posledních šest let už to nebylo k vydržení.“

Teď už se faktury nebojí, moderní technologii věří. Stejně jako vedení obce, které koupilo digitální vodoměry i do každého z bytů. „Měli jsme tu rozdíly kolem sta kubíků za rok. Nové vodoměry nám hodně usnadnili práci, protože v panelovém domě je občas problém dostat se ke všem obyvatelům,“ říká nezávislý starosta Petr Mudra.

Vodoměry s dálkovým přenosem dat mají podle Roberta Černého z vodovodů a kanalizací Jesenicka mnoho výhod. Sklání se nad malým budíkem. „Tady máme ultrazvukový vodoměr, který se vyznačuje mimořádnou přesností. Navíc pomocí infokódů, které pravidelně odesílá každých 16 vteřin, může informovat o nějaké závadě. Člověk ho nemůže nabourat, nemůže ho otočit, protože ten vodoměr to přesně ví a je schopen to přesně zaznamenat po dobu 460 dnů,“ popisuje Černý.

Ještě letos vymění vodohospodáři 300 vodoměrů, v následujících pěti letech jich plánuje nakoupit asi 3000. Investice za zhruba 10 milionů korun. „Zrychlí se odečty, fakturace a potom také dobropisování,“ vyjmenovává výhody nové technologie ředitelka společnosti Lenka Bělíčková.

Zástupce největšího akcionáře, města Jeseník, Martin Kouřil ale plánovanou zakázku zpochybňuje. Čerstvý člen představenstva v ní nevidí ekonomické úspory a navíc poukazuje na možná rizika. „Pokud úspory nebudou, tak nevidím důvod to dál nakupovat. Vidím v tom i bezpečnostní riziko, a to v tom, že lze jednoduše dohledat, kdy jde člověk domů, kdy z domu odchází,“ tvrdí Kouřil.

Lenka Bělíčková je přesvědčená, že nové vodoměry úspory přinesou. Propouštět se ale nechystá. Rozloučí se pouze s brigádníky, kteří při odečtech pomáhali.

autor: aja
Spustit audio