Vojáci ustoupili lidem žijícím v okolí újezdu Březina. Části prostoru zpřístupní. Místním to nestačí

24. duben 2017

Proti zákazu vstupu do vojenského újezdu Březina na Prostějovsku a Vyškovsku vystoupily v petici 4000 lidí. Po jednáních jim od září armáda oficiálně několik hektarů o víkendech a svátcích zpřístupní. To ale místním nestačí a obrátili se proto na prezidenta.

„Oni to rozšíří. Tady ty tabule dají o 300 metrů dál. Před rokem 2016 jste mohla po tady té cestě jít až ke Kamenné chaloupce. Od ní jste mohla jít k Jandově boudě. My chceme vrátit ten režim vstupu před rok 2016," říká Milan Pernica u cesty ve vojenském újezdu Březina.

Dívá se na cedule Pozor výcvik, přísný zákaz vstupu ve vojenském újezdu Březina. Pár hektarů, které se armáda rozhodla zpřístupnit, místnímu rodákovi nestačí. S ústupkem nejsou spokojené ani další zhruba 4000 lidí. Podepsali se pod petici.

Zámeček Ferdinandsko

„Samozřejmě když tam máme takové krásné lesy, byla by škoda, kdybychom je nemohli využívat. Od března, kdy armáda umožnila cyklistům jezdit do této lokality, tak toho využívají," říká Radek Rozmánek, nezávislý starosta Brodku u Prostějova, který s újezdem sousedí.

Lidé z okolních vesnic chtějí chodit ještě hlouběji do vojenského prostoru. Petiční výbor v čele s Milanem Pernicou proto podniká další kroky.
„Trváme na tom, aby povolenky byly vydávány, tak jak to bylo do roku 2016. Tak jsme se obrátili na prezidenta republiky. S kanceláří prezidenta se jedná. A pokud to nepomůže, budeme se obracet na všechny předsedy parlamentních stran, aby nám pomohli. I třeba změnou zákona, novelizací zákona."

Hrad Českému rozhlasu potvrdil, že se věcí zabývá vojenská kancelář prezidenta

Prozatím se pěší a cyklisté do vymezených oblastí újezdu dostanou podle mluvčí ministerstva obrany Jany Zechmeisterové v pátek odpoledne a o víkendech nebo svátcích.

Vítězná - bývalý památník německých okupantů

„Další zpřístupnění se, ve spolupráci s obcemi v okolí vojenského újezdu, ještě připravuje. nový režim vstupu do vojenského újezdu bude platit od 1. září 2017."

Lidé budou půl roku čekat, protože ministerstvo musí vypsat výběrové řízení na firmu, která nové značky vyrobí.

autor: ahe
Spustit audio