Výkupní ceny mléka klesají. Zda za to může i zrušení kvót, nechtějí zemědělci předjímat

6. květen 2015

Výkupní ceny mléka klesají. Někteří proto váhají s investicemi do mléčné produkce. Pokles cen mohlo ovlivnit i zrušení mléčných kvót, které dříve určovaly maximální produkci každého podniku.

„Ještě někdy v prosinci se ta cena točila kolem devíti korun, v současné době obchodujeme mléko za 8,35 a prognózy dál budou ještě horší. Obchodníci tvrdí, že by se to mělo zastavit někde kolem osmi korun, ale uvidíme, jak zareagují v zahraničí na zrušení mléčných kvót, protože údajně jsou připraveni navýšit svoji produkci mléka, což bude mít samozřejmě vliv i na nás. Bude nižší zájem o naše mléko,“ říká Milada Měsícová.

Zemědělské družstvo v Unčovicích vyprodukuje ročně přes sedm milionů litrů mléka. Prodává ho přes odbytové družstvo. Kvůli snižování cen teď Unčovičtí zvažují, jestli budou investovat do připraveného projektu propojení stávajících kravínů.

Pokles cen vnímají i zemědělci v Dubu nad Moravou, odkud za rok odvezou do mlékárny bezmála šest milionů litrů mléka. Podle předsedy představenstva Jana Spáčilíka ale není situace kritická: „Ta srážka ceny není zase tak velká, aby nás to muselo pohoršovat. Pokud to nebude dál postupovat. Jestli ta cena spadne na 6,50, tak to bude problém. Ta cena 7, 80 je, řekl bych, normální cena. Nesmí to spadnout dolů.“

Zemědělci v Újezdu u Uničova nadojí ročně asi tři miliony litrů mléka. Předseda družstva Svatopluk Martínek si myslí, že zrušení mléčných kvót zatím na cenu vliv mít nemůže: „Mlékárny nechtějí platit, to je zcela zásadní a zřejmě se zneužívá situace, která kolem mlékáren nastala.“

Pokud bude výkupní cena i nadále klesat, budou v Újezdu u Uničova zvažovat dokonce zrušení produkce.

autor: mot
Spustit audio