Vymýtit hazard z města chtějí někteří Prostějované. Radní zatím váhají

3. listopad 2016

Prostějovští občané otevírají debatu o hazardu v Prostějově. Rádi by prosadili jeho úplné zrušení, zastupitelé zatím váhají a o věci nechtějí jednat. Hazardní hry si v Prostějově můžou lidé zahrát na 74 místech, to v praxi znamená několik set automatů. O tom, kde můžou být umístěny, přitom rozhoduje právě město.

„Začalo to tak v roce 1992, kdy se objevily první automaty. Byla to asi zábava, protože ty automaty byly ze začátku na pětikoruny, dvoukoruny. Nikdo netušil, co za tím vlastně je. Byli jsme hodně naivní. Jmenuji se Mirek a jsem vyléčený patologický hráč. V roce 2007 jsem měl dluh 250 tisíc,“ vzpomíná pan Mirek na minulost, která ještě neskončila.

Někteří Prostějované teď žádají radnici, aby hazard ve městě zakázala. Před zastupiteli vystoupil Jan Jun z občanské iniciativy za zrušení heren: „Mohou vydat vyhlášku, že se ve městě vyhlašuje nulová tolerance pro toto podnikání. My jsme podali její návrh.“

Jako farář pracuje s některými hráči. „Měl jsem v péči několik mladých lidí, kterým se zhroutil život tím, že do toho spadli a také tím, že je to tady tak dostupné,“ říká.

Zastupitelé nakonec o návrhu nehlasovali a celou věc odložili. Podle sociálnědemokratické primátorky Aleny Raškové ale vedení města hazard řešilo už dříve a zatím není potřeba nic měnit: „V žádném případě jsme nechtěli zákaz heren na území Prostějova jednostranně, protože tyto máme aspoň trochu zatím pod kontrolou a víme, kdo tam chodí. V okamžiku, kdy by herny byl zakázané, tak vzniknou černé herny a ti, kteří chtějí hrát, budou hrát tam a my nebudeme vědět už vůbec nic.“

V Prostějově je aktuálně podle iniciativy občanů přes sedmdesát míst, kde je možné si zahrát na výherních automatech.

„Mám pojistky proti hraní. Nemám přístup k účtu, platím dotekovou kartou. Pin k ní mají mí přátelé, pokud potřebuji kupovat něco většího. Nemám taky občanský průkaz, pouze náhradní doklad, abych si nemohl vybrat peníze v bance. Člověk musí abstinovat celý život,“ dodává Mirek s tím, že jako vyléčený hráč se hernám ve svém okolí třeba při cestě do práce úplně vyhýbá.

autor: tas
Spustit audio