Vyprošťovací tank, který vlastní město Šumperk, zřejmě skončí v muzeu

18. červen 2015

Váží 35 tun, spolyká 200 litrů nafty na 100 kilometrů. Řeč je o vyprošťovacím tanku, který je od roku 1996 v majetku města Šumperka.

Naposledy pomáhal při povodních v roce 1997.

„Ten stroj je spojen s ukončením činnosti železničního vojska v Zábřehu na Moravě. Tenkrát vznikla nabídka, že tento kus techniky je pro Zábřeh neupotřebitelný a tak se zrealizoval bezúplatný převod k okresnímu úřadu. Kromě té pomoci při mimořádných událostech tam byl taky motiv spojený s tím, že by se mělo obyvatelům připomínat to, co už tady bylo. Základní vojenskou službu. Nejvíce to bylo vytíženo v roce 1997 při povodni a potom v letech následujících při odstraňování různých povodňových škod, jako spadlé mosty, stromy z koryta a podobně,“ vzpomíná Jiří Skrbek z Bezpečnostní rady města.

Tank je plně funkční. Stará se o něj parta dobrovolníků v čele s Robertem Krobotem. Vyprošťovací tank dnes nahradila moderní technika. Město ho proto chce darovat do Muzea silnic ve Vikýřovicích.

Podle vedoucí Aleny Turkové místo pro něj mají: „Tento exponát pro nás bude velice zajímavý. Máme tady totiž také vojenský nůžkový tankový most, který stával v Rapotíně. Ve venkovní expozici najdeme pro tank důstojné místo.“

autor: jiz
Spustit audio