Vytrvalkyně Petra Kamínková se na olomoucký půlmaraton připravuje v lesích na Svatém Kopečku

23. červen 2017

Běžkyně ze Svatého Kopečka Petra Kamínková plánuje v olomouckém půlmaratonu bojovat o přední místa v pořadí českých vytrvalkyň. Zatím se zúčastnila všech sedmi ročníků a vždy se skončila mezi nejlepšími.

Za svou kariéru má na kontě už více než třicet titulů české mistryně na dráze, v terénu nebo na silnici. Olomoucký půlmaraton je ale stále jedním z jejích nejoblíbenějších závodů.

„Už teď jsem nervózní. Hodně lidí mi přijde fandit, takže chci doběhnout co nejlépe. Atmosféra v Olomouci je opravdu úžasná a start i doběh na náměstí je taky pěkný, takže se opravdu těším,“ říká Petra Kamínková, která trénuje většinou doma na Svatém Kopečku.

„Když chci něco rychlejšího, tak běžím na svých už proběhnutých tratích. Pokud se jdu jen volně proběhnout, tak běžím cestou necestou, jak mě napadne. Párkrát jsem i zabloudila,“ říká.

Přestože se už teď orientuje podstatně lépe, někdy ještě ztratí orientaci hlavně kvůli vykáceným částem lesa. Mnohem obtížnější podmínky ji čekají při půlmaratónu v ulicích Olomouce.

„Vzhledem k tomu, že se běží v sedm večer, tak ty ulice jsou po celém dni vyprahlé. Nedá se nic dělat, v červnu s tím musíme počítat a musíme si užívat, že je sluníčko a teplo. Za chvilku zas bude zima, takže mi to nevadí a budu se snažit, abych tam někde v té vyhřáté ulici nezůstala,“ říká.

O vítězství v Olomouckém půlmaratonu budou bojovat hlavně favorizované africké běžkyně. Petra Kamínková myslí na druhou příčku mezi českými vytrvalkyněmi.

„Ta první (Eva Vrabcová – Nývltová, pozn.red.) je jasná. Ta je o několik levelů lepší než my ostatní. Ale ty další dvě nebo tři, co tam mají být, jsou víceméně na stejné úrovni, možná já jsem trošku lepší. Takže uvidíme, co to horko. Budu se snažit na to pódium zase zaútočit,“ věří si.

autor: min
Spustit audio