Vyučení kominíci odchází do jiných oborů. V Olomouci se je snaží přilákat na nový trenažér

21. leden 2017

O kominíky je hlavně přes topnou sezonu velký zájem. Vyučení žáci ale často ve svém oboru nezůstávají, a tak najít zkušeného řemeslníka je problém. Polytechnická škola v Olomouci se snaží nové žáky nalákat - třeba na moderní trenažér. Vyzkouší si na něm skutečnou právi na střeše. Teď jen čekají na dotaci.

„U nás je to takové lepší povolání – revizní technik. Otec mě k tomu dotlačil. Je to za dobré peníze. Na Slovensku to není, tak jsem musela jít sem,“ říká Vanesa ze Slovenska, která je jedinou dívkou na oboru Kominík na Střední polytechnické škole v Olomouci. Práce revizního technika je u ní v rodině.

O tříletý obor, který střední škola otevřela před čtyřmi lety, je zájem. Ročně do něj nastoupí zhruba deset žáků.

„Uplatnitelnost na trhu práce je veliká. Kominíci mají spoustu různých činností, které musí vykonávat, ať už ze zákona, tak z hlediska bezpečnosti. Takže to všechno hraje k tomu, že budou mít tolik práce, že to ani nebudou stíhat dělat,“ říká ředitel školy Aleš Jurečka.

Podle Radima Kašpar z okresní hospodářské komory v Olomouci je kominíků dostatek, problém je ale v jejich kvalitě.

„Je obrovský rozdíl, jestli se bavíme o kominících, kteří se v tom oboru vyučili nebo o těch, kteří prošli nějakými rychlokurzy nebo rekvalifikací,“ říká.

Učebna kominíků

Další skutečností je, že vyučení kominíci odchází do jiných oborů. „Mnozí vyučení v tom oboru nezůstávají. Ta situace není personálně vážná, ale je potřeba dělat osvětu, aby ti učni v tom oboru zůstávali,“ dodává.

Střední škola chce učňům obor ještě více zatraktivnit - pomoci by mohl i speciální trenažér imitující reálné podmínky.

„Mělo by to vypadat jako skutečný krov, který je na většině rodinných domů. Budou tam umístěny různé druhy komínů a komínových systémů, aby se naši žáci seznámili se všemi jejich typy a druhy,“ doplňuje ředitel školy Aleš Jurečka.

Na jeho pořízení je ale nutná pětadvacetimilionová dotace, o kterou letos zažádal Olomoucký kraj, zřizovatel školy.

autor: Iva Najďonovová
Spustit audio