Vzácnou africkou stonožku našli olomoučtí přírodovědci v palmovém skleníku

15. únor 2016

Hned několik prvenství přinesl zoologům z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci náhodný nález vzácné africké stonožky v olomouckém palmovém skleníku. Ve světě ji vědci viděli a popsali zatím jen dvakrát. Poprvé v roce 1955 v Jihoafrické republice. Podruhé po šedesáti letech v Olomouci.

„Jedna z těch stonožek, kterou jsem tam sebral, vypadala divně. Lámal jsem si s ní chvíli hlavu a potom jsem ji odložil, až budu mít někdy víc času. S kolegou v Budapešti jsme se jí podívali na zoubek a zjistili jsme, že se jedná o něco opravdu zajímavého,“ říká přírodovědec Ivan HadriánTuf.

K jeho radosti z toho bylo evropské i české prvenství: „Zjistili jsme, že tento druh byl popsán pouze na základě jediné samice. Od té doby už ho nikdo nenašel. Máme tím pádem druhý, pro vědu známý, exemplář, přičemž ten typový exemplář byl nalezen v Natalu v Jihoafrické republice.“

Jmenuje se polygonarea silvicola a patří k zemivkám, pochází ze subsaharské Afriky: „jsou to taková tenká, protáhlá zvířata, která jsou dobře přizpůsobena k životu v zemi. Na úplně první pohled pro úplného laika by to mohlo připomínat nějakou drobnou žížalku nebo červíka. Když se ale podíváte zblízka, tak je to zvíře protáhlé, tenké, které má hodně nožiček. Tady tahle má 49 párů a vepředu má tykadla,“ popisuje stonožku Tuf.

V olomouckém palmovém skleníku našli zoologové při průzkumu bezobratlých jen jednu samici. Měli štěstí - pravděpodobně hledali brzy po transportu některé z rostlin.

Sbírkové skleníky Výstaviště Flora

A zatímco přírodovědci kvůli objevům nových druhů jezdí na expedice do vzdálených zemí, Ivan Hadrián Tuf hledá skryté poklady přímo pod nosem - v místních sbírkových sklenících.

I se svými studenty. Třeba Ondřej Machač sem často vyráží za exotickými pavouky: „Právě skleníky jsou takový specifický biotop. Jednak tím, že je tam celý rok stálá, poměrně vysoká teplota, takže těm bezobratlým se tam daří. Hlavně jsou tam i druhy, které jsou pro nás „exotické“, z různých koutů světa. Dovezou se třeba s rostlinami, se substrátem a podobně. Dá se tam najít spousta zajímavých druhů, hlavně tedy bezobratlých, živočichů.“

Africkou stonožku našli olomoučtí přírodovědci v palmovém skleníku. Na snímku je Ivan Hadrian Tuf
autor: bam
Spustit audio