Za kytičku sněženek a bledulí tisíc korun

17. březen 2015

Své vlastní lesní strážníky mají sněženky a bledule v Litovelském Pomoraví. V chráněné krajinné oblasti mezi Olomoucí a Mohelnicí jich teď kvetou miliony. Před nájezdy nenechavců je chrání takzvaní dobrovolní strážci. Většinou studenti a důchodci.

Jedním z nich je Jaroslav Spurný: „Sněženka a bledule jsou chráněné rostliny. Další věc je ta, že se nacházejí v přírodních rezervacích, kde je jakýkoliv takový sběr zakázán,“ říká.

Strážci jsou označeni znakem "Ochrana přírody a krajiny České republiky", na rameni nosí odznak "Strážce Chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví".

„Jsme uniformovaní, protože když řešíte něco s tím označením, tak to má úplně jiný dopad, než když to řešíte v civilu. Musím se prokázat také služebním průkazem,“ vysvětluje pan Jaroslav.

V Litovelském Pomoraví jsou v těchto dnech tisíce, možná miliony sněženek.

Co hrozí nenechavcům, kteří si přijdou natrhat kytičku těchto chráněných květin?

Dobrovolný strážce Jaroslav Spurný

„Většinou se snažíme řešit to domluvou. Ale jsou případy, kdy už domluva nestačí. Máme pokutové bloky a já jako strážce můžu dát pokutu do tisíce korun,“ popisuje pan Jaroslav.

I když si kytičku bledulí nebo sněženek z návštěvy lesa neodnesete, určitě stojí za to se do lesa vypravit. Pohled na tyto přírodní bílé koberce je totiž úchvatný.

V Litovelském Pomoraví v těchto dnech narazíte na tisíce sněženek a bledulí
autor: mot
Spustit audio