Za moc hlasitou Modlitbu pro Martu hrozí muži z Lipníka pokuta 15 000. Pustil ji během návštěvy prezidenta

9. listopad 2017

Policisté vyšetřují muže, který hlasitou hudbou rušil prezidentskou návštěvu v Lipníku nad Bečvou. Při příjezdu Miloše Zemana tam na něj čekalo několik desítek lidí s červenými kartami. Při jeho příchodu na pódium z okna jednoho z domů hlasitě pustili píseň Modlitbu pro Martu. Jaroslavu Henslovi (51) za tento čin hrozí pokuta až 15 000 korun. Organizátoři protestu na zadržení zvukaře reagovali trestním oznámením na neznámého pachatele.

Podle policejního mluvčího Libora Hejtmana se zvukař protestujících dopustil přestupku. „Bránil účastníkům shromáždění nepřístojným chováním. Za přestupek lze uložit pokutu do výše 15 tisíc korun. V případě, že nedojde v průběhu ke změně právní kvalifikace, bude přestupek oznámen k projednání místně příslušnému správnímu orgánu,“ řekl Českému rozhlasu Olomouc.

Hensl popřel, že by narušovali setkání prezidenta s veřejností. „Byli jsme skupinka protestujících s červenými kartami, pustili jsme hudbu, kterou jsme na nás chtěli upozornit, ale že bychom tím shromáždění narušili, pocit nemám. Narušení mítinku bych si představoval jinak. Nechci se chovat protizákonně," řekl Jaroslav Hensl.

Protest se odehrával v prvním patře jednoho z domů na náměstí, odkud protestující pouštěli hudbu. Další demonstranti stáli i na náměstí. Policisté protestující před setkáním legitimovali a upozornili, že nesmějí vystrkovat z oken transparenty a musí mít v místnosti rozsvíceno, což prý splnili.

Protest proti prezidentovi Miloši Zemanovi v Lipníku nad Bečvou

Moc lidských zdrojů

Ke konci písně ale podle Hensla přiběhlo do propůjčené místnosti asi osm černě oblečených mužů s kamerou a nařídili mu, ať hudbu okamžitě vypne. Pak jej odvezli na služebnu, kde strávil asi dvě a půl hodiny.

„Můj pocit je, že použili hrozně moc lidských zdrojů na přerušení protestu, který nebyl tak významný, aby na to použili takové komando. Byla to demonstrace síly, vypadal jsem jako nebezpečný zločinec," dodal Hensl.

Trestní oznámení na neznámého pachatele podala jedna z demonstrujících, Simona Hradílková, dcera bývalého disidenta a polistopadového ministra vnitra Tomáše Hradílka, který na protest proti Zemanově opětovné kandidatuře drží devátý den hladovku.

Kultivovaný protest

„Podala jsem trestní oznámení na neznámého pachatele, který odvedl ze soukromého prostoru mého přítele Jaroslava Hensla. Policisté byli v civilu bez jakéhokoli označení, ale před zadržením se mu prokázali,“ uvedla pro iROZHLAS.cz Hradílková.

Čtěte také

Iniciátoři protestu trvají na tom, že šlo o kultivovaný protest, z následků jsou rozčarováni. „Nevěděli jsme, co se děje, kde je náš kamarád a jak se dostali do soukromých prostor, které jsme měli půjčené od majitele restaurace," řekla iniciátorka protestu Marie Šuláková. „Muž byl policisty opakovaně vyzván, aby zanechal svého protiprávního jednání," tvrdí však policejní mluvčí Libor Hejtmánek.

Mítink na náměstí v Lipníku nad Bečvou byl prvním veřejným shromážděním prezidenta Zemana s obyvateli během návštěvy Olomouckého kraje. Během čtvrtka jej čeká setkání na náměstí s obyvateli Zábřehu a Mohelnice a v pátek v kulturním domě ve Vápenné na Jesenicku.

autor: sol | zdroj: ČTK
Spustit audio